Schouten onderzoekt beloning weidegang als groene dienst
In een brief aan de Tweede Kamer over de stikstofmaatregelen schrijft de minister dat het ministerie de mogelijkheid uitwerkt om extra uren weidegang te belonen als groene dienst via de ecoregeling van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Bedragen worden nog niet genoemd.
Weidegang is een van de drie sporen waar de minister op inzet om de stikstofuitstoot naar beneden te krijgen, naast het voerspoor en het verdunnen van mest met water.
180 uur erbij
Het streven is om het aantal uren weidegang (nu jaarlijks nog minimaal 720 uur /120 dagen 6 uur per dag) in twee etappes te verhogen met 180 uur ten opzichte van 2018. Voor volgend jaar wordt ingezet op een toename met 90 uur, en in 2023 moet daar nog eens 90 uur bij komen. Doel is dus dat er in 2023 sectorbreed 180 uur meer wordt geweid. Dit wordt berekend over alle melkkoeien in Nederland, zowel weidend als niet-weidend, schrijft de minister.
Voor het stimuleren van (extra uren) weidegang wordt onder meer het project Grip of Gras van de Stichting Weidegang ingezet. Daarnaast wordt het extra belonen van weidegang als groene dienst nu dus onderzocht. Ook wil de minister in samenspraak met provincies inzetten op het vergroten van huiskavels en de versterking van grondgebondenheid.
Weideperiode
Weidegang draagt op twee manieren bij aan vermindering van de ammoniakemissie, aldus Schouten. Enerzijds produceren de koeien in de weideperiode minder mest in de stal, waardoor er minder ammoniak emitteert. Tegelijkertijd poept een koe in de wei niet op de plek waar ze plast; mest en urine komen dus niet bij elkaar. Dat voorkomt dat ureum wordt omgezet in ammoniak.