Weiden op zomerse dagen vraagt nauwkeurige registratie
Volgens de Stichting Weidegang, verantwoordelijk voor de borging van weidemelk is er sprake van weiden wanneer: ‘In de periode tussen starttijd en eindtijd van weiden alle melkgevende koeien die in aanmerking komen voor weidegang in de wei staan. Voor bedrijven met een automatisch melksysteem geldt dat het is toegestaan dat tijdens de inspectie maximaal 25% van de koeien in de stal is. Dit betekent dat boeren hun koeien niet zomaar de vrijheid kunnen geven zelf te kiezen of zij binnen of buiten willen liggen.
Borging
„En wanneer boeren daar wel voor kiezen, kunnen zij deze uren niet zomaar als weide-uren registreren”, legt Kees-Jaap Hin van de Stichting Weidegang uit. „De verantwoordelijkheid voor een juiste registratie ligt bij de boer. De eis van 120 dagen minimaal 6 uur weiden, biedt voldoende ruimte om de koeien met warm weer op te stallen.” Hin verwijst ook naar de maatschappelijke kwetsbaarheid van de ‘weidemelk-claim’. „Als wij claimen dat alle koeien die weidemelk produceren minimaal 720 uur jaar buiten lopen, dan moeten we dat wel kunnen garanderen, daar kunnen we geen concessies aandoen. Boeren zijn best in staat aan het begin van de dag een inschatting te maken of het weer het toelaat de koeien te weiden. Dat is ook ondernemerschap.”
Vooraf registreren
Ook FrieslandCampina laat weten dat de huidige regeling voldoende ruimte biedt voor het volledig of gedeeltelijk binnen houden van de koeien op warme dagen. Jan-Willem ter Avest, persvoorlichter van FrieslandCampina laat in een reactie weten: „Weidegang mag geen wassen neus zijn en een bepaalde borging is dus nodig. Weidegang betekent niet gedurende 6 maanden 24 per dag weiden. Juist om het mogelijk te maken voor een bedrijf om binnen de borgingseisen op voor hem of haar passende momenten koeien binnen of buiten te laten grazen. Deelnemers kunnen dus zelf bepalen welke dagen en uren ze wel of niet als weidegang registreren en kiezen voor een schema dat past bij hun bedrijfsvoering of waarbij rekening wordt gehouden met bepaalde weersomstandigheden. Het mooie is dat steeds meer melkveehouder gebruik maken van electronische data. Je kunt dus precies zien wanneer een koe binnen of buiten is geweest."
Veehouders bij FrieslandCampina kunnen de beweidingsuren niet achteraf aanpassen en zullen bij warme omstandigheden tijdig hun weide-registratie aan moeten passen.
Hin laat wel weten dat wanneer er uiteindelijk toch onoverkomelijke knelpunten optreden bij de invoering van het hittestress-plan van de minister, de Stichting Weidegang bereid is mee te denken over mogelijke aanpassingen in de weidegangregeling zoals die nu is opgesteld. Dit is echter niet het uitgangspunt. „We willen de regeling vooral praktisch houden, daarom hebben we ook geen overdreven norm gesteld voor het minimaal aantal beweidingsuren", licht Hin toe.