500 boeren gezocht voor project Grip op Gras
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/15/449/grazen_koeien_gemengd_gras_em.-detail.jpeg)
De stichting Weidegang heeft zich de afgelopen jaren gefocust op uitbreiding van het aantal nieuwe weiders, en vervolgens op het goed inpassen van weidegang in het bedrijfssysteem. Nu is het tijd voor een verdiepingsslag richting meer ruw eiwit uit vers gras in de koe, volgens Hin.
„Er zit nog heel veel potentie in de praktijk, omdat er grote verschillen zitten tussen de bedrijven”, geeft hij aan. De drogestofopname uit vers gras varieert van slechts 1 tot wel 15 kilo per koe. Hoe meer vers gras de koeien zelf oogsten, hoe minder eiwit je hoeft bij te voeren en het scheelt maaien en mest uitrijden, is de redenatie. Stichting Weidegang gaat ervan uit dat de versgrasopname in veel gevallen wel verdubbeld kan worden.
Weidecoach
Deelnemers krijgen twee jaar lang begeleiding van een weidecoach en kunnen hun eigen cijfers vergelijken met die van vergelijkbare bedrijven. 'Grip op Gras gaat over scherp sturen en vooruitdenken in beweiding. Over een goed afgestemd aanvullend rantsoen, graslandmanagement en optimale inrichting van de huiskavel. We hebben het niet alleen over meer gras rechtstreeks omzetten in melk, maar ook over het eiwitgehalte in het gras en het rantsoen', aldus Stichting Weidegang. 'Grip op Gras gaat hand in hand met Grip op Eiwit. Je krijgt meer grip op je bedrijfsvoering en zet stappen om kringlopen verder te sluiten en kosten te besparen.'
Aanmelden
Het project Grip op Gras moet dit najaar gaan draaien en loopt tot en met het weideseizoen van 2023. Boeren die mee willen doen, kunnen zich aanmelden via de website van Stichting Weidegang. Iedereen kan meedoen. Er zijn geen kosten aan verbonden. De enige voorwaarde is dat een deelnemer bereid moet zijn een graslandgebruikskalender bij te houden en kengetallen te delen.