BEX 2012: overzicht van de regels

• Veehouders die deelnemen aan BEX moeten ál hun ruwvoer laten analyseren.
• Er zijn specifieke regels voor partijen, verschillende voedermiddelen en mengkuilen.
• Rayonmedewerker van BLGG AgroXpertus kent de regeltjes en geeft advies.
BEX staat voor Bedrijfsspecifieke Excretie. In plaats van forfaitaire normen werken deelnemers aan BEX met de werkelijke fosfaat- en stikstofcijfers op hun bedrijf. Hierdoor kunnen ze meer kuubs drijfmest op het eigen bedrijf aanwenden. Om dat voordeel te pakken moeten de volgende zaken op orde zijn (zie ook Handreiking bedrijfsspecifieke excretie melkvee):
Volledige analyse
Van eigen geteeld voer moet onderstaande informatie bekend zijn:
o DS gehalte
o VEM-gehalte
o N (Ruw Eiwit)
o P-gehalte
o Partijopmeting
In de praktijk betekent dit dat van het ruwvoer een volledig voederwaarde-onderzoek inclusief fosfaatbepaling uitgevoerd moet worden.
Bemonsteren
> Iedere partij, tegen elkaar aangekuild, moet per maaidatum apart bemonsterd worden.
> Meerdere partijen over elkaar heen gekuild mag wel met 1 monster, mits tot onderin bemonsterd.
> 2 grote partijen met één maaidatum moeten apart worden bemonsterd. Ook 1 grote partij die in 2 kuilen is gekuild moeten apart worden bemonsterd
> Een kleine kuil (maximaal 50 kuub) mag bij een grote partij gevoegd worden, mits de kleine partij niet meer dan 10% van het totaal omvat.
> Partijen balen die na eind augustus gemaakt zijn, mogen worden samengevoegd tot 1 partij.
Mengkuilen
> De analyse en partijopmeting van een gehele mengkuil zijn niet geldig voor BEX. Een mengkuil maken en deelnemen aan BEX kan wel, maar dan dienen de afzonderlijke partijen voor het mengen als gekuild materiaal geanalyseerd en opgemeten te worden. Tijdens het inkuilen van de maïs de mengkuil maken geeft dus problemen met de administratie voor de BEX.
> Bijmengen van bijproducten in een kuil mag tot maximaal 10 procent van de totale kuil.
> Verschillende lagen met verschillend materiaal (bijvoorbeeld perspulp en mais of gras en mais) mag alleen als van beide partij apart een samenstelling bekend en als er een hoeveelheidbepaling van elk voedermiddel apart is. Betreft het een laag gras en maiskuil, dan moet eerst de onderste laag apart bemonsterd en opgemeten zijn, omdat anders het gewicht van het andere product de dichtheid van de onderste laag te sterk beïnvloedt waardoor de bepaalde dichtheid te sterk afwijkt.
Eigen geteeld krachtvoer
> Indien door BLGG AgroXpertus een partijopmeting gedaan moet worden voor eigen geteeld krachtvoer zoals CCM, dient er ook een voederwaarde + P analyse gedaan te worden.
> Verse maïsmonsters zijn niet geldig voor BEX: het daadwerkelijk gevoerde materiaal moet onderzocht worden, dus de kuil
Tekst: BLGG AgroXpertus