Barenbrug: doorzaai na 1 snee terugverdiend

In Groningen deed Barenbrug een doorzaaiproef.
Doorzaaidemo
September 2011 heeft Barenbrug in samenwerking met dealer Johan Schuitema in Mussel (Gr) en loonwerker Peter Ziel uit Loppersum (Gr) een doorzaaidemonstratie georganiseerd met een doorzaaimachine van Evers Agro uit Almelo. Deze machine was 6 meter breed en beschikte over cultivatortanden en zware drukrollen. Het apparaat woog in totaal 6 ton. Het zaad werd vlak voor de drukrollen breedwerpig gezaaid. De demonstratie is uitgevoerd op een hol perceel dat kort was afgeweid. Onkruidgrassen met een licht wortelgestel - zoals ruwbeemdgras - werden met deze machine losgetrokken zodat er extra ruimte ontstond voor goede grassen.
Veel smaak
Voor het doorzaaien is het mengsel GreenSpirit●Smakelijk weide gebruikt.
Dit mengsel bestaat uit twee rassen tetraploïde Engels raaigras, een diploïd Engels raaigras en timothee. Stuk voor stuk zij het rassen met een zeer hoge smakelijkheid, een hoge voederwaarde en een hoge resistentie tegen kroonroest. Voor het doorzaaien gebruikte de loonwerker 20 kg GreenSpirit●Smakelijk weide per hectare.
In december 2011 bleken de nieuwe grassen zich uitstekend te hebben gevestigd. Ook in het voorjaar begon het perceel als eerste weer te groeien. Uiteindelijk heeft het doorgezaaide perceel iets meer dan 30 procent meer gras opgeleverd in de eerste snede dan de andere percelen van deze veehouder die in de herfst nog een beter grasbestand hadden. Uitgaande van een normale opbrengst van 3000 kg per hectare, betekent dit een extra opbrengst van 1000 kg droge stof. Omgerekend naar euro’s is dat met de huidige grondstofprijzen een meeropbrengst van 300 euro per hectare.
150 euro/ha
Natuurlijk zijn er ook kosten verbonden aan het doorzaaien. Inzaaien van GreenSpirit●Smakelijk weide kost inclusief loonwerkkosten 150 euro per hectare. Al met de eerste snede zijn de kosten van doorzaaien dus terugverdiend. Andere voordelen van doorzaaien zijn dat de hoogwaardige grassen een betere voedingswaarde hebben en organische stof en mineralen in de zode bewaard blijven.
De omstandigheden van doorzaaien zijn echter wel zeer belangrijk. September en oktober zijn het meest geschikt. Er is dan bijna altijd voldoende vocht, de groeiomstandigheden zijn goed en de onkruiddruk is laag. Dit bevordert een optimale kieming van het zaad. Daarbij is het belangrijk dat de bestaande grasmat kort is, zodat het nieuwe zaad zo weinig mogelijk concurrentie ondervindt.
Bij inzaaien in het voorjaar is het belangrijk zo vroeg mogelijk door te zaaien. Ook dan is de vochthuishouding meestal op zijn best. Vanaf het moment dat er drijfmest gereden kan worden, is het belangrijk het grasbestand te inspecteren en door te zaaien in de tweede helft van februari of in de maand maart. April verdient niet de voorkeur omdat het weer dan regelmatig droog en schraal is, waardoor de resultaten tegenvallen.
Samen inspecteren
Bij de inspectie van het weiland - vroeg in het voorjaar - is het belangrijk de goede rassen van de slechte te onderscheiden. Soms lijkt een grasbestand goed in orde maar staan er toch veel slechte grassen tussen zoals ruwbeemdgras of straatgras. Deze grassen geven een veel lagere opbrengst en een lagere voederwaarde. Vraag uw graszaaddealer om samen met u de weilanden te inspecteren.
Tekst: Barenbrug