Veevoeradditieven duur of duurzaam?
Veevoeradditieven zijn een aanvulling op het basisrantsoen van koeien. Het idee is dat ze het verteringsproces in de pens bevorderen en zo zorgen voor een betere benutting van de opgenomen voedingsstoffen. Daarnaast kunnen additieven helpen het algemene weerstandsniveau en daarmee dus de algehele gezondheid van de koe te vergroten.
Gist
„Gefermenteerde gist is misschien wel het meest bekende veevoeradditief in de veehouderij”, aldus Jan Speerstra, eigenaar van Speerstra Feeds Ingredients. „Het toevoegen van gefermenteerde gist verhoogt de voerefficiëntie met 5 tot 10 procent.” Bij Ingenieursbureau Heemskerk maken ze juist gebruik van levende gisten, vertelt John Vonk, productmanager voeding. „De gisten ondersteunen de werking van de pens, waardoor de vertering van het ruwvoer verbeterd en pensverzuring wordt tegengegaan.
Minder uitstoot
De betere benutting van de nutriënten zorgt naast een stijging van de melkproductie, volgens de mannen, ook voor een daling van de uitstoot van stikstof en CO2. Een koe produceert 60 tot 70 procent van de eiwitten die ze nodig heeft in de pens. „Door dit proces te stimuleren, kunnen veehouders de eiwitgift verlagen en aanzienlijk besparen op het aanvoeren van eiwitten”, aldus Speerstra. Vonk voegt daaraan toe: „Het uiteindelijke doel is toch om met zo min mogelijk input zoveel mogelijk melk te produceren.”
Voedingssupplementen
Hubert Cremer, een Duitse producent van diersoort specifieke diervoeders en aanvullende voedingssupplementen bestaande uit specerijen en mineralen ontwikkelde twee voedingssupplementen. Wietse Bouma uit Sint-Annaparochie (zie ook de uitgave van vakblad Melkvee van december 2020), wist door het voeren van deze supplementen de gezondheid van zijn veestapel optimaliseerde, de productie te verhogen en het krachtvoergebruik te verminderen.
De aanpak van Cremer is niet alleen gericht op de gezondheid van de koeien, maar ook op het op terugbrengen van de stikstofuitstoot, vertelt Johan Küttschreutter, vertaler voor Cremer en bouwer van de Nederlandse website omega-balance.com.
Lees ook het hele artikel over veevoeraddititeven in de juli-editie van het vakblad Melkvee. (klik hier om een proefnummer aan te vragen of te abonneren).