‘Slag in de baarmoeder’, wat is de oorzaak?
Een ‘slag in de baarmoeder’ heet officieel baarmoedertorsie. Bij deze complicatie draait de baarmoederhoorn over de andere baarmoederhoorn. (meestal linksom). Daarbij wordt het geboortekanaal afgeknepen. De veehouder merkt het vaak pas als het geboorteproces niet doorzet. Een aantal veehouders weet zelf de baarmoeder terug te draaien. Maar meestal moet de veearts er aan te pas komen om de baarmoeder te draaien. Dit is een zware klus. In de meeste gevallen loopt het goed af. Soms leidt het tot de dood van het kalf of zelfs de koe.
Uit een onderzoek van Universiteit Utrecht blijkt dat een slag in de baarmoeder best veel voorkomt. Bijna net zo vaak als een keizersnede. Dit zou neerkomen op bijna een kwart van de verlossingen waar de hulp van de veearts wordt ingeroepen.
Geen directe oorzaak aangetoond
Wie in de literatuur duikt, merkt dat er geen directe oorzaak te vinden is voor de complicatie. Wel zijn er een aantal zaken die mogelijk verband hebben. Zo wordt de pensvulling van de koe, een slappe baarmoederwand bijvoorbeeld door melkziekte en plotselinge bewegingen van zowel kalf als koe, als mogelijk oorzaken genoemd.
Onderzoekers van Universiteit Utrecht ontdekten dat het merendeel van de koeien met baarmoedertorsie een te laag calciumniveau in het bloed hadden. Daarbij is het onduidelijk of het te maken heeft met de oorzaak, of dat het een gevolg is. Het advies is wel om extra alert te zijn bij koeien met deze aandoening en zo nodig een calcium-infuus te geven.
Hoe vaak komt de complicatie op uw bedrijf voor? Hoe gaat u er mee om? Draait u het kalf zelf, of wordt direct de hulp van de veearts ingeschakeld? Ziet u mogelijke oorzaken? Geef een reactie onder dit artikel.