60-stands Fullwood buitenmelker in Zeijen
De open dag op 22 juni trok ruim 1.600 bezoekers naar het bedrijf. De broers Henk (44) en Stefan (38) gaan de nieuwe stal de komende tijd geleidelijk vullen. De laag productieve koeien komen overdag in de wei, terwijl de hoogproductieve de dag rond in de stal blijven. De huiskavel omvat 50 ha en de totale bedrijfsomvang 188 ha. Het ruwvoerrantsoen bestaat voor 60 procent uit voordroogkuil en 40 procent uit maïs. Om het bedrijf te bemannen beschikken de gebroeders Schoenmaker over enkele parttime medewerkers en één zzp’er.
Overvol
Een overvolle ligboxenstal waren voor de broers vier jaar geleden aanleiding in te zetten op een nieuwe ligboxen- en melkstal. Met het oog op de toekomst wilden ze een geheel nieuwe stal voor de koeien die aan de melk zijn. De oude stallen worden gebruikt voor het jongvee.
Lokbrok
Naast de ligboxenstal staat het melkgebouw met daarin een centrale plek voor de 60 stands Fullwood Revolution buitenmelker. Deze is onder andere uitgerust met een gedeeltelijk verstelbare Fullwood-putvloer, automatische koeherkenning, krachtvoerverstrekking, melkproductieregistratie en geleidbaarheidsmeting. Om de koeien snel naar binnen te laten lopen, wacht hen daar een instelbare hoeveelheid lokbrok.
Gefaseerd vacuüm
Bij de melkstal is niet alleen gedacht aan de koeien, maar ook aan de melkers. Zo komt het vacuüm gefaseerd op het melkstel. Dit is plezierig voor de melkers. Verder is de vloer, waar de melkers op staan, in hoogte verstelbaar. Het vuile water stroomt tijdens het schoonmaken in één goot.
Geen robots
Een keuze maken tussen melkrobots en een melkstal was voor de broers Schoenmakers geen item. Henk: „We zijn beiden te ongeduldig voor robotmelken en willen niet met ‘de pieper’ naar bed, om in geval van storingen in onze slaap gestoord te worden.” Broer Stefan vult aan: „ Bij onze toekomstige omvang zouden we zeker zeven à acht robots nodig hebben. Voor de helft van dit investeringsbedrag hebben we deze buitenmelker. Bovendien moet je elke robot dagelijks 15 minuten reinigen. Dat kost al bijna evenveel tijd dan het melken van de koeien.” De hoge melkcapaciteit was voor de gebroeders Schoenmakers aanleiding te kiezen voor de buitenmelker.
Zes keer per uur
„Tot nu toe is dit de grootste Fullwood buitenmelker in Nederland. In één uur tijd draait deze 60-stands buitenmelker tussen de vijf en zes keer rond. Om de maximale capaciteit van 300 koeien per uur te halen zullen wel twee of drie personen rondom de buiten melker moeten staan”, legt Klaas Kruidhof van Fullwood-dealer Melkveetechniek De Jong uit. Volgens projectleider Silvio Kalkman duurde de totale bouw van de melkstal uiteindelijk bijna vier maanden.
Tekst: Anne Hiemstra