Sectorpartijen missen financiële prikkel voor eiwitmaatregelen
De overheid is eenzijdig bezig”, vindt Harm Wiegersma van de NMV. „Als ik een vergunning bij de overheid aanvraag dan zit er direct een rekening aan vast. Nu moeten wij een inspanningen leveren om het stikstofdossier uit het slop te trekken en vervolgens moeten we maar afwachten of en in welke mate de extra kosten vergoed worden. Sterker nog de overheid is nog steeds in gebreke als het gaat om de PAS-melders”, stelt de NMV-voorman.
Stimulans mist
Wiegersma vindt de doelstellingen op sectorniveau wel haalbaar. Maar op individuele bedrijven kunnen de maatregelen mogelijk tot problemen blijven. Doordat hij de financiële prikkel mist, verwacht hij dat individuele ondernemers te weinig stimulans hebben om ermee aan de slag te gaan. Hij is bang dat dit tot vervelende gevolgen laat leiden. „Wat gaat er gebeuren als bijvoorbeeld straks blijkt dat de extra weide-uren niet gehaald gaan worden? En meer weidegang betekent mogelijk het minder makkelijk halen van de ruw eiwit-norm. Op een winterrantsoen is het nu eenmaal makkelijker om op het ruw eiwit te sturen, dan in de weideperiode. Dit strookt niet met elkaar.”
De NMV’er vindt ook dat de 20 graden-eis op veen- en kleigrond er af zou moeten met de maatregel om water bij de mest te voegen. „Boeren willen wel maar het moet wel toepasbaar blijven. Met het toevoegen van water is er sowieso al minder ammoniakemissie en door het water koelt de mest ook nog af waardoor de emissie nog lager is.”
‘Maatschappelijk belang’
Ook Agractie vindt dat overheid met geld over de brug moet komen. Bart Kemp: „Het is nadrukkelijk van maatschappelijk belang. Daar moet boter bij de vis.”
Hoewel Kemp de maatregelen op sectorniveau niet te zwaar vindt, ziet hij de uitvoerbaarheid op bedrijfsniveau wel als een flinke hobbel. „Hoe je het wend of keert, het zal tot een kostenverhoging leiden voor individuele bedrijven. Er is te weinig trigger om met de maatregelen aan de slag te gaan.”
De Agractie-bestuurder verwacht dat de ‘vrijwilligheid’ op een gegeven moment toch tot verplichtingen gaat leiden. „We hebben vaker gezien dat als de sector vrijwillig ergens mee aan de slag moet, ondernemers er te weinig voor terug krijgen en daardoor de doelstellingen niet gehaald worden. Vervolgens ziet de overheid het als een vrijbrief om alsnog maatregelen op te leggen.