Biologische landbouw reduceert ammoniak via eigen spoor
„De biologische melkveehouderij als geheel voldoet over het algemeen ruimschoots aan de te behalen doelstellingen van de afzonderlijke maatregelen”, stelt Schouten in haar brief aan de Tweede Kamer. De sector krijgt dan ook extra ruimte van minister Schouten om op haar eigen manier bij te dragen aan het terugdringen van de stikstofuitstoot. Biohuis, onderdeel van de Natuurweide, de landelijke vereniging van biologische melkveehouders, is namens de sector betrokken bij de bestuurlijke afspraken die minister Schouten heeft gemaakt met LTO Nederland, NAJK en het Netwerk Grondig.
Afrekenbare Stoffenbalans
Naast de gemaakte afspraken op bestuurlijk niveau wil Schouten middels het project Verkenning Afrekenbare Stoffenbalans (ASB) bouwstenen ontwikkelen om in de toekomst meer in te kunnen zetten op een integrale aanpak van de stikstofproblematiek. Om tegelijkertijd voldoende draagvlak te creëren voor deze aanpak, betrekt de minister vanaf het begin verschillende agropartijen bij het verkennen van de ASB.
Andere initatieven
Tenslotte wijst Schouten nog op het initiatief van Netwerk Grondig, die met het project ‘Emissiearme bedrijfsvoering’ eveneens een bijdrage levert aan de nog te ontwikkelen managementmaatregelen voor de grondgebonden melkveehouderij.
„Ik vind het positief dat er energie aanwezig is bij partijen om in te zetten op de stikstofreductie in de landbouw en dat we daar nu gezamenlijk ook de eerste stap in zetten door samen aan de slag te gaan”, besluit de minister haar brief aan de Tweede Kamer.