Extra kalium of natrium verbetert de stikstofbenutting
De opname van vers gras, en daarmee de N-benutting, hangt deels samen met de smakelijkheid van het gewas. Zowel stikstof als natrium hebben invloed op de smakelijkheid. Nu we binnenkort in de tweede helft van het groeiseizoen aankomen, is het de kunst de smakelijkheid op peil te houden. Een beetje extra stikstof beperkt de kans op kroonroest en voorkomt daarmee een bittere smaak. Ook natrium helpt in deze periode de smakelijkheid van het gras te vergroten. Het zorgt voor een langere graasduur en vaak een hogere grasopname. Als koeien kunnen selecteren hebben ze een voorkeur voor gras met veel suikers, kalium en silicium. Deze smaakmakers hebben echter nauwelijks invloed op de opname als er geen selectiemogelijkheid is.
Positieve resultaten in praktijk
Loopt de smakelijkheid zichtbaar terug, dan is het advies, zeker op lichte grond, eenmalig 100 kg landbouwzout te strooien. Ook veehouders op klei melden positieve resultaten van een dergelijke natriumbemesting; een verhoogde grasopname van 1 kg DS/koe/dag is niet irreëel. Goed graslandmanagement is en blijft echter de basis voor een smakelijke weide. Denk hierbij onder andere aan de samenstelling van de grasmat met een hoog aandeel grassen die het hele seizoen veel groene bladmassa produceren zoals Engels raaigras, Timothee, Beemdlangbloem en klavers. Weideresten, mest, stengels en kroonroest hebben een negatieve invloed op de grasopname. Ook is het goed te melden dat niet alle grassen hetzelfde reageren op een natriumbemesting. Bij Engels raaigras en kropaar leidt een natriumgift wel tot een hoger gehalte in het gras, bij timothee en roodzwenk niet.
Kaligebrek augustus
Als de mest vooral op de eerste sneden is uitgereden en er zijn inmiddels meerdere sneden gemaaid, dan is er op lichte gronden in de loop van augustus mogelijk kaligebrek te verwachten. Het advies is op deze gronden is een kleine kaligift. Houd het echter wel beperkt, want een overmaat aan kali heeft een negatieve invloed op de opname van natrium.
Bouw stikstofbemesting af
Zowel het eiwit- als het suikergehalte worden via de stikstofbemesting beïnvloed. Meer stikstof zorgt voor meer eiwit en minder suiker in het gras. Vanaf juni daalt het suikergehalte sowieso door een lage lichtintensiteit. Het advies is dan ook de stikstofgift in de tweede helft van het groeiseizoen tijdig af te bouwen. Hiermee wordt voorkomen dat het eiwitgehalte in het naseizoen te hoog oploopt waardoor het suikergehalte extra onder druk komt te staan. Wel is het, zoals al eerder genoemd, belangrijk het gras aan de groei te houden om zo de smakelijkheid niet negatief te beïnvloeden. Probeer daarom altijd in de tweede seizoenshelft, als de gewas- en weersomstandigheden daar om vragen, binnen de gebruiksruimte een kleine KAS-gift (o.a. Nutramon) achter de hand te houden.
Tekst: OCI, NutriNorm.nl