LTO: Invulling stikstofmaatregelen goede eerste stap, nu het geld nog
Afgelopen dinsdag gaf de minister van LNV een nadere invulling over de eerder aangekondigde managementmaatregelen. Zo schrijft Schouten dat het melkveerantsoen in 2025 maximaal 160 gram ruw eiwit per kilo mag bevatten. Ook wil zij in 2023 gemiddeld 180 uur extra weidegang op sectorniveau bereiken. Daarnaast moet in 2025 de helft van de mest die met een zodenbemester in grasland op zandgrond wordt uitgereden verdund zijn in een verhouding twee delen mest, één deel water.
LTO laat weten dat de maatregelen aansluiten op een onderdeel van de voorstellen van de Coalitie Toekomstgerichte Melkveehouderij, waar de belangenorganisatie bij is aangesloten. Het is volgens LTO een belangrijke stap, maar nog niet genoeg. Vooral over het financiële plaatje moeten nog afspraken worden gemaakt. De minister geeft aan dat het kabinet op de plannen van de coalitie wil voortbouwen.
Volgens vakgroepvoorzitter Wil Meulenbroeks bieden de genomen maatregelen ruimte voor het ondernemerschap en vakmanschap van melkveehouders, en daarmee perspectief voor de toekomst. „Wij gaan uit van doelstellingen voor de sector in zijn geheel, in plaats van detailregelgeving die knelt op het erf. Wij vragen het ministerie om een aanpak die boeren helpt om de doelstellingen samen te behalen, om te voorkomen dat we worden geconfronteerd met bijvoorbeeld een nieuwe flop van een krachtvoerregeling zoals vorig jaar, aldus Meulenbroeks,
'Riskante positie melkveehouderij'
LTO wil de hakken niet in het zand zetten en vindt dat de stikstofmaatregelen nodig zijn. „Er ligt een stikstofopgave voor alle economische sectoren in Nederland. De depositie op kwetsbare natuur moet omlaag om vergunningverlening, en dus ontwikkeling, weer mogelijk te maken en om aan natuurbeschermingsverplichtingen te voldoen. Ook zit de melkveehouderij, afhankelijk van de rekenmethode, net boven of net onder het sectorplafond voor stikstofexcretie: een riskante positie. Om niet steeds tegen grenzen aan te lopen, zijn de managementmaatregelen een goede eerste stap om aan de uitstoot van de sector te werken.”