Schouten gaat ruw eiwit in rantsoen begrenzen naar 16 procent
„In de melkveehouderij wordt over het algemeen meer eiwit gevoerd dan nodig is”, stelt Schouten. Koeien stoten het overschot aan eiwit via de urine uit, waarna het wordt omgezet in ammoniak. Aanpassingen in het veevoer kunnen helpen het ruweiwitgehalte stapsgewijs te verlagen naar 160 gram per kilo droge stof in 2025. Ze verwacht dat de aanpassing van het ruweiwitgehalte geen negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid en het productieniveau van de koeien.
Sectorplafond
In 2020 tikte de Nederlandse melkveehouderij het sectorale stikstofplafond aan. Het ontbreken van een ‘veilige’ marge tussen de geproduceerde hoeveelheid stikstof en het sectorale plafond is een extra reden voor het doorvoeren van de voermaatregel. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft al aangegeven dat het doorvoeren van deze managementmaatregel een substantiële bijdrage kan leveren aan het verlagen van de stikstofuitstoot. De Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM) berekende dat met het verlagen van het ruweiwitgehalte naar 160 gram per kilo droge stof de ammoniakemissie in 2025 met 3,5 kiloton per jaar kan afnemen.
Weidegang en mest verdunnen
Twee andere managementmaatregelen die Schouten voorstelt zijn het uitbreiden van het aantal beweidingsuren met 180 uur per jaar ten opzichte van 2018. En het verdund aanwenden van drijfmest op zandgrond. De eerste maatregel levert een reductie op 0,7 kiloton per jaar. Van het verdund aanwenden van mest op zandgrond verwacht de CDM een emissiereductie van 0,4 tot 1,0 kiloton per jaar. Extra onderzoek is nodig, om te kunnen bepalen op welke manier mestverdunning het meest effectief kan worden toegepast.
Afspraken
Minister Schouten heeft over het uitvoeren van de maatregelen bestuurlijke afspraken gemaakt met LTO Nederland, het NAJK, Biohuis en Netwerk Grondig. Deze organisaties hebben aangegeven hun achterbannen te stimuleren de voermaatregel en het uitbreiden van de weidgang door te voeren in hun bedrijfsmanagement. Ten aanzien van het verdunnen van mest is de minister nog in afwachting van de uitkomsten van een onderzoek naar de effectiviteit van deze maatregel.
Plan Melkveehouderij
De minister constateert in haar brief dat er een duidelijke overlap is in de door haar voorgestelde managementmaatregelen en de het plan van de Coalitie Toekomstbestendige Melkveehouderij (CTM). Zij geeft aan dat ook andere sporen die in het plan van CTM worden genoemd, zoals stalaanpassingen, aansluiten bij haar plannen. Schouten stelt voor dat het nieuwe kabinet samen met de CTM invulling geeft aan het beleid rondom het terugbrengen van de stikstofuitstoot.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Tweede Kamer