Deens onderzoek naar kweekmelk uit laboratorium
De universiteit wil een 'duurzaam alternatief' ontwikkelen voor koemelk omdat er steeds meer druk komt op de sector in verband met de uitstoot van broeikasgassen. In Denemarken worden melkkoeien verantwoordelijk gehouden voor pakweg driekwart van de totale methaanemissie uit de landbouw.
Het nieuwe onderzoeksproject is getiteld 'Wat drinken we in 2030? In-vitro melk gebaseerd op kweekcellen'. Het doel is om middels biotechnonologie melk te produceren in het laboratorium op gekweekte uiercellen van koeien. Volgens de Deense universiteit wordt in het buitenland al gewerkt aan drinkbare producten die gemaakt worden door genetisch gemodificeerde gistcellen, die melkeiwitten maken. Maar volgens projectleider Stig Purup kunnen die nooit de honderden voedingsstoffen reproduceren die in koemelk zitten. “In-vitro melk die wordt geproduceerd door gekweekte uiercellen behoudt die complexiteit wel”, stelt Purup.
Holsteinkoeien
De uiercellen die gebruikt worden in het project, zullen afkomstig zijn van Holsteinkoeien van het Deense Cattle Research Centre. Daar worden melkmonsters verzameld van koeien in verschillende lactatatiestadia en die verschillende keren gekalfd hebben. Hieruit zullen de primaire uiercellen worden geïsoleerd. Doel is om het optimale lactatiemoment te bepalen om cellen voor de kweekmelkproductie te isoleren. Daarnaast moet het onderzoek kennis opleveren over het optimaliseren van de celkweek voor langdurige melkproductie.
“Op de lange termijn verwachten we dat deze vorm van biotechnologie een significante invloed zal hebben op de voedselproductie”, zegt Purup. “Als we consumenten duurzame en klimaatvriendelijke alternatieven voor zuivel kunnen aanbieden, waarmee we minder afhankelijk worden van de melkproductie van koeien, zal het uiteindelijk leiden tot lagere broeikasgasemissies uit de landbouw.”
Het onderzoek moet in november van start gaan en zal lopen tot oktober 2024. Het wordt gefinancierd door de Novo Nordisk Foundation.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Megumi Nachev via Unsplash
Bron: Universiteit Aarhus