Water, Land & Dijken meldt succesvol weidevogelseizoen
Voor de instandhouding van de weidevogelpopulatie is een percentage van boven de 60 noodzakelijk.
Water, Land & Dijken (WLD) is een collectief van 500 boeren rond Purmerend. Zij hebben gezamenlijk 4.300 hectare in weidevogelbeheer.
Dankzij het koele en natte voorjaarsweer werd er pas laat gemaaid, rond eind mei, en was er voldoende voedsel voor de weidevogels. Die hebben daardoor een tamelijk onbezorgde broedperiode gehad, meldt de vereniging.
Vossenraster
Maar niet alleen het weer hielp mee. Ook bijna 500 vrijwilligers waren in touw. Samen met boeren en veldcoördinatoren hebben zij bijna 25 kilometer vossenraster geplaatst. Dat zijn 4 stroomdraden boven elkaar, tot een hoogte van1,20 meter.
„Die hebben we geplaatst op plekken waar de vossendruk hoog was en de kansen voor weidevogels goed, dus bijvoorbeeld rond plasdraszones”, geeft voorzitter Frank de Wit aan. Hij is melkveehouder in Zeevang, met 30 hectare weidevogelbeheer. „We hebben het idee dat de weidevogels ook in de gaten hadden dat het achter die rasters veilig was.” Bij één van de deelnemende veehouders was het aantal nesten achter het raster zelfs verdriedubbeld.
Bureau
De agrarische natuurvereniging heeft dit jaar een professioneel bureau ingeschakeld voor een officiële telling. „Dat doen we om de zoveel jaar, om de trend te monitoren”, aldus De Wit. Daaruit bleek dat op percelen met pakketten voor agrarisch natuurbeheer 107 broedparen weidevogels per 100 hectare aanwezig waren.
„En voorheen telden we de nesten, nu kijken we meer naar het aantal pulletjes dat vliegvlug wordt, die het dus echt redden. Vorig jaar hadden we een heel droog voorjaar, toen was het vrij teleurstellend. Het is mooi om nu eens een keer te kunnen melden dat we een goed seizoen hebben gehad.” Voor de leden zelf was het overigens geen echt makkelijk jaar. „Het was nog een hele uitdaging om goed gras te winnen”, aldus de veehouder.
Magneet
De weersomstandigheden waren weliswaar gunstig, maar het weidevogelbeheer gaat natuurlijk niet vanzelf. Uitrijden van ruige mest, strategisch beweiden, stroken uitmaaien, hier en daar toch wat extra water op het land; het zijn allemaal activiteiten die de weidevogels helpen. “Die plasdraszones werken echt als een magneet”, is de ervaring van De Wit.
Vooruitkijken
Water, Land & Dijken staat niet stil. Op dit moment werken zij al volop aan de voorbereiding van het nieuwe stelsel voor agrarisch natuurbeheer dat ingaat per 1 januari 2023. De Wit: „Het is nog niet duidelijk welke gebieden er mee kunnen doen vanaf dat jaar en in welke vorm, maar de ambitie is groot. We denken verder dan alleen weidevogels. Biodiversiteit is een term die veelvuldig voorbij komt, hoog op de agenda’s staat en wij zien de meerwaarde hiervan, ook voor het agrarisch natuurbeheer.”
Om die reden gaat WLD in 2022 al aan de slag met het vergroten van kruidenrijkdom van percelen, en bekijkt de vereniging hoe ze eenvoudig, snel en met behoud van rendement, kunnen vernatten. Ook voeren ze laagdrempelige onderzoekjes uit in de richting van voedselbeschikbaarheid voor de weidevogels.
„Het zijn onzekere tijden voor de agrarische sector maar wij zijn ervan overtuigd dat boeren uitstekend in staat zijn om de natuur op het agrarische land te behouden” aldus een trotse voorzitter.