Hoogwater stelt veehouders voor dilemma: Maïs oogsten of laten staan
Maïs staat erin alle soorten en maten en voor al die soorten geldt dat ze na 24 uur onder water te hebben gestaan, afsterven. Het gebrek aan zuurstof zorgt ervoor dat de plant als het ware ‘verzuipt’, legt Roothaert uit.
Groeipunt
„Veehouders kunnen vrij makkelijk zelf controleren of een plant nog leeft of niet”, vervolgt hij. „Snijd de plant over de lengte doormidden en begin bij de wortels. Is het groeipunt groen of lichtgroen dan is er niets aan de hand, maar is het groeipunt geel of geelbruin, dan kan de plant als verloren worden beschouwd. Ook planten die aan de buitenkant nog groen zijn, kunnen van binnen al aan het verkleuren zijn”, benadrukt Roothaert.
Laten staan
Boeren die ervoor kiezen de mais te laten staan, adviseert hij het gewas en de grond goed te laten drogen, waarna een begin kan worden gemaakt met het opruimen van het afval dat de rivier heeft achtergelaten. „Pas wanneer de grond echt goed is opgedroogd kan het gewas, als een soort groenbemester, worden ondergewerkt”, legt Roothaert uit. „Het beste scenario is natuurlijk dat het gewas het hoogwater goed doorstaat en in het najaar ‘gewoon’ geoogst kan worden.”
Eerder hakselen
„Veehouders die overwegen voortijdig te oogsten, om niet het risico te lopen dat hun maïs verloren gaat, moeten van te voren bedenken hoe en waar ze de maïs willen bewaren. Of ze wel of geen stro dan wel gras toe willen voegen aan de kuil en hoe ze deze kuil op termijn willen gaan voeren”, legt Roothaert uit. „De verwachte voederwaarde zal tussen de 700 en 800 VEM liggen en dat is aanmerkelijk minder dan de voederwaarde van een volgroeid gewas. Ik snap dat boeren overwegen de mais te oogsten, maar wil ze ook wijzen op de mogelijke structuurschade, die kan ontstaan. De meerjarige gevolgen van structuurschade kunnen weleens vele malen groter zijn dan het missen van één maïsoogst”, licht hij toe. „Alles overziend lijkt het voortijdig oogsten toch echt de slechtste optie te zijn.” Boeren die twijfelen over wat te doen, adviseert hij contact op te nemen met een specialist.
Ramp
Het kabinet verklaarde de overstromingen in Limburg gisteren officieel tot ramp. Daardoor wordt het voor getroffen inwoners en bedrijven mogelijk een schadevergoeding te krijgen, óók als de verzekering niets uitkeert. Of het voortijdig oogsten van maïs nadelig uit kan pakken voor een eventuele schadevergoeding weet Roothaert niet. Hij adviseert boeren eerst advies in te winnen bij een verzekeringsexpert, alvorens een definitief besluit te nemen over het al dan niet vervroegd oogsten van de maïs.