Stijgende graanprijzen vragen andere koe
„Eind jaren ’60, begin jaren ’70, toen maïs en aanverwante granen goedkoop waren, legden foktechnici zich toe op het vinden van stieren waarvan de dochters grote hoeveelheden krachtvoer konden opnemen en dat in grote hoeveelheden melk konden omzetten.
Groot en scherp
Het bleek dat de grotere en scherpere vaarzen dit als beste konden. Ze hadden de minste kans om het extra krachtvoer om te zetten in gewichtstoename. Hoogte en scherpte werden de genetische standaard voor melktypische frames. Diepte en breedte van het lichaam verdwenen, samen met het gemakkelijk kunnen behouden van de conditie, bij elk belangrijk ras.
Ruwvoer
Bij de hoge graanprijzen van tegenwoordig – waar de gebruikelijke rantsoenen nog nauwelijks van het melkgeld kunnen worden betaald – vragen velen zich af of de melkveehouderij ooit nog winstgevend zal worden, zonder weer meer nadruk op ruwvoeders te gaan leggen.
Krachtvoerverbranders
Wanneer komt de genetische vraag ‘heeft uw paringsprogramma uw koeien veranderd in ondiepe, smalle krachtvoerverbranders, die niet in staat zijn grote hoeveelheden ruwvoer op te nemen?’? Als wij de hoeveelheid krachtvoer in onze rantsoenen verminderen, lijden onze koeien daaronder? Is er een manier om meer breedte, diepte en capaciteit aan onze toekomstige koe toe te voegen, zonder dat de productie vermindert of de vruchtbaarheid verslechtert?
Aanpassen
Triple-A heeft als doel om een nieuwe generatie te ontwikkelen, die zich met succes weet aan te passen aan elke verandering die u aanbrengt in uw omgeving. En een groot deel van de omstandigheden op een melkveebedrijf is wat je voert. De toegevoegde breedte en capaciteit als resultaat van aAa-paringen, gaat niet ten koste van de hoogtemaat en de benodigde hoeveelheid scherpte. Dus wat er ook gebeurt met de grondstofprijzen, de bedrijven die met aAa werken, kunnen inspelen op de veranderingen die helpen het bedrijf zo winstgevend mogelijk te maken."
Koeien hoeven dus niet scherper, maar je moet er tegelijk voor waken dat de slinger niet naar de andere kant doorslaat. De bovenstaande vraag en antwoord zijn een vertaling afkomstig van de Engelstalige website voor aAa-gebruikers.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Han Hopman