Koolstofopslag onder grasland nu te certificeren

Het 'methodedocument blijvend grasland' is ontwikkeld door het Louis Bolk Instituut, CLM en Wageningen Environmental Research, en recent goedgekeurd door de Stichting Nationale Koolstofmarkt (SNK).
Het document garandeert kopers dat er gedurende 10 jaar is gewerkt aan de CO2-opslag onder blijvend grasland in minerale bodems (klei, zand of löss). Elk certificaat staat voor een gewaarborgde emissiereductie van 1 ton CO2-equivalenten. Basiseis is dat het grasland minimaal 10 jaar niet is gescheurd; doorzaaien mag wel.
Vrijwillige koolstofmarkt
Het certificaat kan worden gebruikt op de vrijwillige koolstofmarkt. Het staat dus los van het verplichte EU-emissiehandelssysteem, dat is gericht op grote uitstoters van CO2 zoals grote energiebedrijven en de staalindustrie.
Voor andere bedrijven is de handel in CO2-equivalenten dus nog geheel vrijwillig. Maar de ZLTO is onlangs al een samenwerkingsverband aangegaan met DKG, het moederbedrijf van Bruynzeel Keukens, vertelt Carin Rougoor van CLM. Dat betaalt twee koolstofboeren in de buurt van de fabriek in Bergen op Zoom de komende vijf jaar voor hun CO2-vastlegging. „Zo'n bedrijf doet dat in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen”, licht ze toe. „Bedrijven kunnen goede sier maken met zo'n initiatief.”
Rougoor ziet vooral mogelijkheden voor boerencollectieven, zoals agrarische natuurverenigingen, om hiermee aan de slag te gaan. „Een grove indicatie is dat een hectare blijvend grasland op jaarbasis 1 tot 3 ton CO2 vastlegt”, zegt ze. „Voor 1 ton CO2-equivalenten worden nu prijzen genoemd van 50 tot 70 euro, dus zouden boeren er pakweg 50 tot 150 euro per hectare per jaar mee kunnen verdienen. En ze hoeven er niets voor te doen."