Veehouders verdeeld over hoornloos fokken
Hoornloosheid kwam vroeger veel vaker voor dan tegenwoordig, maar deze dieren werden weggefokt, omdat hoorns nuttig waren om dieren aan vast te zetten, zo valt te lezen in het voorwoord van de Melkvee-editie van juni. Inmiddels hebben de meeste KI’s weer stieren in hun programma die hoornloosheid vererven. En de top van deze stieren kan zich meten met de ‘gehoornde top', aldus een artikel over hoornloosheid in diezelfde editie.
Stierkwaliteit
Het inzetten van hoornloze fokkerij is op dit moment nog allesbehalve gemeengoed, aldus de uitkomst van een poll op deze site. Uit reacties onder de poll komt naar voren dat een aantal veehouders twijfelt aan de kwaliteit van de hoornloze stieren. Zij vragen zich af wat het fokken op één eigenschap betekent voor de kwaliteit van de stieren. Terwijl een ander aangeeft niet in te zetten op hoornloos fokken, maar bij gelijke geschiktheid wel te kiezen voor de hoornloze stier. Iemand vraagt zich af of fokken op hoornloosheid niet ook een aanpassing is aan het huisvestigingssysteem en staat dat dan weer haaks op de motie van de Partij voor de Dieren? Een ander schrijft: „Een koe heeft die hoorns niet voor niets. Ze voorkomen veel gezondheidsproblemen als ze er gewoon aan blijft zitten.” Weer een andere stemmer op de poll maakt zich zorgen over het voortbestaan van de zeldzame rassen als MRIJ, Blaarkop, Lakenvelder, wanneer hoornloos fokken de norm wordt.
Welzijn
De veehouders die wel inzetten op hoornloos fokken, geven aan dat hoornloosheid van oorsprong heel natuurlijk is. En dat de hoorns een gevaar opleveren voor mens en dier. Een van deze groep ondernemers laat weten gericht in te zetten op hoornloos fokken, omdat deze stieren minder verwant zijn aan zijn veestapel en daarmee een aanvulling zijn op de aanwezige bloedlijnen.