Akkerbouwer Paul Melis uit Serooskerke: ‘Aantal weidevogels loopt terug’
Melis heeft een akkerbouwbedrijf van 22 hectare met minicamping in het Zeeuwse Serooskerke (Walcheren). Hij verbouwt suikerbieten, cichorei, wintertarwe en graszaad. Daarnaast heeft Melis, die vanaf 1984 zelfstandig boert, een perceel weiland van zo’n 5,5 hectare. Hij heeft een beheerovereenkomst met natuurvereniging Natuurlijk Walcheren. De afspraak is om tussen 1 april en 1 juli niet te maaien. „Het past in de bedrijfsvoering, het is een extensief stuk weiland.”
De akkerbouwer en natuurliefhebber doet al lang aan weidevogelbeheer. In eerste instantie ging het goed. Er waren regelmatig nesten van kievieten, wulpen, grutto’s en scholeksters. Maar de afgelopen tien jaar nam de vogelstand flink af. „Het beheer is niet anders dan voorheen. Dus waar ligt het aan? Er is eigenlijk geen andere verklaring voor dan predatie en een lagere waterstand. Ik hoor de jagers in het gebied zeggen dat er vossen en marters actief zijn.”
Hoge kosten
Het omheinen van het weiland met gaas zou een oplossing kunnen bieden, maar is geen haalbare kaart vanwege de hoge kosten. „Voor een beheersgebied is dat niet te doen.” Toch wil Melis van opgeven niet weten. „Ieder nest is er één. Wellicht dat ik voor het volgend broedseizoen ruige mest ga uitstrooien.” Strorijke mest heeft een positief effect op het bodemleven. Daar zouden weidevogels dan weer van profiteren. „Het is het proberen waard.”
Tekst: Richard Stegers
Beeld: Ruth van Schriek