Schumacher: 'Kijk eerst naar de oplossingen die er al liggen'
Schumacher wijst hiervoor nadrukkelijk naar het plan dat is opgesteld door de Coalitie Toekomstgerichte Melkveehouderij, een samenwerkingsverband van LTO Nederland, het NAJK, de Rabobank en de NZO. Zij zien kansen om de stikstofemissies in de melkveehouderij met 28 procent te reduceren, middels een combinatie van het voerspoor, management en emissiebeperkende maatregelen in stallen.
'Die maatregelen zijn doorgerekend door de universiteit van Wageningen en kunnen zo worden uitgevoerd', aldus Schumacher. 'Als we daar een half jaar terug mee waren begonnen, dan had dat nu al procenten gescheeld.'
Grote onzekerheid
Schumacher vindt dat de politiek de melkveehouders nu in grote onzekerheid laat. Zuivelverwerkers en boeren investeren grote bedragen in verduurzaming, maar veel leden van de coöperatie vragen zich echter af of hun bedrijf over enkele jaren nog wel bestaat. Als boeren vrezen te moeten stoppen, gaan ze ook niet bezig met verduurzaming, redeneert hij. Daarom moet het kabinet nú perspectief bieden, en beslissingen niet doorschuiven naar een nieuw kabinet.
in het interview wijst hij verder op het economische belang van de melkveesector. Het gaat om een concurrerende sector waarin 50.000 mensen werken en waarmee indirect 100.000 banen gemoeid zijn, stelt hij. Nederland loopt bovendien technologisch voorop. 'Elk pak melk dat wij minder exporteren, wordt dan in het buitenland gemaakt met een veel grotere ecologische voetafdruk. Tel uit je winst voor het milieu, voor Nederland en de boeren.'
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: FrieslandCampina
Bron: AD