Melkprijzen 2011 hoogste in dertien jaar
In het rapport worden de melkprijzen van zeventien Europese zuivelondernemingen over 2011 met elkaar vergeleken. De hoogste melkprijs, 43,28 euro per 100 kilo, werd uitgekeerd door het Finse Hämeenlinnan O. Tweede was Granarolo uit Italië en daarna volgden FrieslandCampina en DOC Kaas met prijzen van respectievelijk 37,15 euro en 36,86 euro. First Milk uit Groot-Brittannië sloot de rij met omgerekend 28,83 euro per 100 kilo. De gemiddelde prijs van de zeventien landen was 35,04 euro. Koops verwacht dat de melkprijs dit jaar 10 procent lager zal uitkomen.
Transportkosten
"De Nederlandse bedrijven staan dan wel maar op de derde en vierde plaats", zegt Koops, "maar de hoge melkprijzen van die eerste twee bedrijven zijn wel het gevolg van speciale situaties." De Finse cooperatie is maar klein, vertelt hij, en de boeren daar kampen met hoge kosten vanwege het korte seizoen daar. Maar die markt wordt beschermd door de hoge transportkosten voor buitenlandse melk. In Italië wordt veel melk verwerkt tot kaas. Daardoor is minder melk beschikbaar om tot andere producten te worden verwerkt, wat leidt tot hoge prijzen en veel import.
Prijsverbetering
Franse zuivelondernemingen zitten in de middenmoot, met een melkprijs van 34,55 euro van Danone en een van 34,17 euro van Lactalis. De lijst wordt afgesloten door twee Britse bedrijven, Dairy Crest en First Milk. "De melkprijzen in Groot-Brittannië zijn flink verbeterd", stelt Koops, "maar in deze lijst komt dat niet tot uitdrukking omdat de andere bedrijven ook flink hogere prijzen hebben uitbetaald."
Mooi zuiveljaar
Kees Romijn, vakgroepvoorzitter Melkvee van LTO, spreekt van een uitzonderlijk goed en mooi zuiveljaar. "De hoge melkprijs heeft, samen met die van 2010, het diepe dal van 2009 ruimschoots goedgemaakt." Daarbij heeft hij het zuiver over de melkprijzen, niet over de kosten die boeren maken. "Dit rapport heeft als focus de zuivelproducenten, niet de melkveehouders", vindt hij. Desalniettemin ziet hij ook dat de kosten voor boeren zijn gestegen. "Maar het is moeilijk om hier nationale gemiddeldes met elkaar te vergelijken", stelt hij. "De kostprijsverschillen tussen bedrijven in Nederland zijn al snel groter dan het gemiddelde kostprijsverschil tussen landen, dus wat is zo een vergelijking dan waard?"