ING verwacht vanaf 2022 krimp van de melkveehouderij

De onzekerheden rondom Covid-19 maken dat de ramingen van ING een grotere onzekerheidsmarge kennen dan normaal. In 2020 was de groei van de agrarische sector nihil. De opbrengstprijzen daalde in dat jaar met 5 procent. Het eerste kwartaal van 2021 laat, met een groei van 0,7 procent in het eerste kwartaal, een heel ander beeld zien. Op jaarbasis verwacht ING een groei van 1 procent. Deze groei wordt in 2022 weer teniet gedaan. De aanscherping van het stikstofbeleid zorgt een daling van de productie in de veehouderij van 2 procent. Voor de akkerbouw en de glastuinbouw verwacht de bank een groei van 1,5 procent.
Melkveehouderij
Na een jaar van dalende prijzen als gevolg van Covid-19 kenmerkt 2021 zich tot nu toe als een jaar met aantrekkende zuivelprijzen. In het tweede kwartaal is zelf sprake van bovengemiddelde prijzen. Daar staat tegenover dat ook de voerkosten erg hoog zijn, waardoor het uiteindelijke rendement minder hoog uitvalt. Opvallend is dat de prijzen van de verschillende melkstromen als bijvoorbeeld weidemelk, biologische melk of PlanetProof steeds verder uiteen lopen.
Van den Brink verwacht dat de aanhoudend hoge vraag uit China en de verwachte aantrekkende vraag uit binnen- en buitenland naar zuivelproducten met een hoge winstmarge de melkprijs ruim boven het niveau van vorig jaar houden.
Krimp
De verwachte krimp in de melkveehouderij wordt niet alleen veroorzaakt door het aangescherpte stikstofbeleid. Opvolgingsproblemen, vergrijzing en het gevecht om de ruimte zorgen ervoor dat steeds meer melkveehouders ervoor kiezen het bedrijf te beëindigen. Ook de beperkte mogelijkheden tot schaalvergroting nu saldering lastiger wordt en het ontbreken van een rechtsgeldige vergunning (PAS-melders wachten nog steeds op een vergunning) remmen de groei in de sector af.
EU-plafond
Innovaties in de voersamenstelling en het gebruik van duurzame stalsystemen verminderen de uitstoot van stikstof en fosfaat. Fosfaat blijft al een aantal jaren onder het sectorale EU-plafond, bij stikstof is dat niet altijd het geval. Afgelopen jaar produceerde Nederlandse melkveehouders exact de toegestane hoeveelheid stikstof. Bij een krimpende veestapel wordt het makkelijker om onder de EU-plafonds te blijven.

Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: ING bank