Duitse Federale Raad verhoogt de minimum ‘vervoers’-leeftijd van kalveren
De Federale Raad geeft in haar toelichting aan dat bij kalveren van ongeveer 2 weken oud de concentratie antistoffen die opgenomen wordt uit de biest aanzienlijk terugloopt. Terwijl het eigen immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. „Pas op de leeftijd van ongeveer 4 weken heeft het kalf voldoende weerstand opgebouwd, om vervoerd te worden”, schrijft de Federale Raad in haar toelichting.
Overgangsperiode
De Raad is zich bewust van het gegeven dat melkveehouders en transporteurs tijd nodig hebben zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Het creëren van extra huisvesting, de vermoedelijk verhoging van de diergezondheidskosten en de benodigde extra arbeid vraagt om extra investeringen. Dat geldt ook het transport, de oudere kalveren nemen meer ruimte in waardoor de capaciteit afneemt. De Federale stelt voor een overgansperiode van een jaar te hanteren waarin melkveehouders en transporteurs de ruimte krijgen zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. De verwachting is dat de aangepaste vervoersverordening begin oktober in werking treedt.
Dierenwelzijn
Op 31 mei maakte Europa’s grootste veetransporteur bekend per 1 augustus te stoppen met het vervoer van kalveren jonger dan 3 maanden. Ook hier was ‘dierenwelzijn’ de belangrijkste reden om het transport aan te passen.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Top agrar Online