Meeste stalbranden op rundveebedrijven
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/10/856/brand-_brandweermannen-_blussen_pxhere_2.-detail.jpg)
Het Verbond van Verzekeraars inventariseerde en analyseerde over de periode 2014 – 2020 de stalbranden in de veehouderij. Dat waren er in totaal 262, waarvan 130 op een rundveebedrijf. Varkens- en pluimveebedrijven volgen op flinke afstand met 46 en 38 stalbranden in die periode, zo blijkt uit de Risicomonitor. Gemiddeld per jaar vinden er 30 tot 40 stalbranden plaats, waarvan 16 met dodelijke slachtoffers onder de dieren.
Hoewel 'graasdierenbedrijven' (waarbij ook schapen, geiten, paarden en overige dieren worden meegeteld) goed zijn voor tweederde van alle stalbranden, is het risico toch relatief gering. Op het totaal aantal graasdierbedrijven kwam in die periode in 0,69 procent van de gevallen brand voor, zo heeft het Verbond becijferd.
Minder vaak slachtoffers
Ook vallen er op graasdierenbedrijven veel minder vaak slachtoffers onder de dieren te betreuren dan in de intensieve sectoren. Bij graasdieren deden zich in totaal 178 stalbranden voor, waarbij in 58 gevallen dieren omkwamen. Bij de 84 stalbranden in de varkens- en pluimveehouderij kwamen in 57 gevallen dieren om het leven. Omdat er minder hokdierbedrijven zijn dan graasdierbedrijven, is het risico op stalbrand in de varkens- en pluimveehouderij verhoudingsgewijs ook een stuk hoger dan in de rundveehouderij, namelijk 2 procent.
Oorzaak vaak onbekend
Opmerkelijk is dat de oorzaak van de stalbranden in veel gevallen niet meer te achterhalen is, omdat de stalbranden eindigen in een vuurzee, aldus het Verbond van Verzekeraars. Waar het wel is te achterhalen, blijkt er vaak een verband met werkzaamheden en met elektra.
In samenwerking met onder meer Brandweer Nederland en de Stichting Salvage (eerste hulp na brand), maar ook met de overheid en LTO Nederland streeft het Verbond naar een daling van het aantal stalbranden. Samen met de ministeries van LNV en Binnenlandse Zaken hebben het Verbond, LTO Nederland, Brandweer Nederland en de Dierenbescherming daarvoor het Actieplan Brandveilige Veestallen 2018-2022 opgesteld.
Eerder dit jaar heeft ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid een rapport uitgebracht over stalbranden. De raad heeft daarin een aantal aanbevelingen gedaan, waaronder één aan het Verbond voor betere inzichten. Die aanbeveling heeft het Verbond ter harte genomen: de risicomonitor is een eerste belangrijke stap, aldus het Verbond.
![Foto van Gineke Mons](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/77/694/gien_nov_2022.150x150.jpeg)
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: PXhere
Bron: Verbond van Verzekeraars