Minister kan verder met aanvragen derogatie, controversieel verklaring ingetrokken
Het intrekken van de controversieel verklaring was volgens Schouten nodig om tijdig een gedegen actieprogramma in te kunnen dienen bij de Europese Commissie. „Want”, zo schreef Schouten op 25 juni aan de Tweede Kamer, „als Nederland niet tijdig tot een gedegen actieprogramma komt, ligt er ook geen tijdige basis voor een nieuwe derogatiebeschikking vanaf volgend jaar.”
Bedenkingen
Tjeerd de Groot (D66) was tegen het intrekken van de controversieel verklaring evenals Laura Bromet (GL), Leonie Vestering (PvdD) en Joost Thijssen (PvdA). Thijssen gaf aan dat de impact van de stikstofcrisis op het bouwen van huizen zo groot is dat het doorgaan met derogatie niet te rechtvaardigen is. Thom van Campen (VVD) steunde het voorstel tot intrekking van de controversieel verklaring, ervan uitgaande dat Schouten deze gelegenheid niet aangrijpt het hele mestbeleid op de kop te zetten. „We willen de derogatie veilig stellen en daarvoor steunen wij het intrekken van de controversieel verklaring”, motiveerde hij zijn keuze.
Vervolg
Schouten kan nu door met het opstellen van het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. De Kamerleden kunnen het ontwerp programma aan het einde van het zomerreces tegemoet zien. Het debat hierover zal zo snel mogelijk na het zomerreces worden ingepland.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Commissie LNV