Kamer verwerpt laatste strohalm voor overige fosfaatknelgevallen
Alleen bedrijven die door de overheid als knelgeval zijn aangemerkt, kunnen een redelijke vergoeding verwachten. Een motie van Tjeerd de Groot (D66) en Derk Boswijk (CDA) kon rekenen op een brede meerderheid.
Boswijk diende echter nog twee moties in die veel meer voeten in de aarde hadden. In de eerste motie verzocht hij om ook de overige knelgevallen in beeld te brengen.
Met een tweede motie hoopte hij te bewerkstelligen dat deze groep in de toekomst nog wat ruimte zouden krijgen. Wanneer door toekomstige warme saneringen fosfaat en stikstof beschikbaar komt, dan kan deze ruimte verdeeld worden onder de knelgevallen, zo redeneerde hij. Ook verzocht hij de regering om te overleggen met financiële instellingen en ketenpartijen om gezamenlijk te kijken hoe de ergste financiële nood kan worden verzacht. Beide moties van Boswijk haalden het niet, evenals een motie van Roelof Bisschop (SGP) om knelgevallen met onomkeerbare verplichtingen tegemoet te komen.
20 procent afroming blijft
Ook een andere motie van Bisschop en VVD’er Tom van Campen om de afroming bij transactie van fosfaatrechten van 20 procent te verlagen naar 10 procent, kreeg geen meerderheid. Volgens de indieners is een verlaging van de afroming rechtvaardig nu de fosfaatproductie van de melkveesector ruim onder het fosfaatplafond zit. De meerderheid in de Tweede Kamer denkt daar anders over zo bleek vandaag uit de stemming.
Afromingsvrije lease
Bisschop en Van Campen drongen er ook op aan om het wetsvoorstel om leaserechten niet af te romen zo snel mogelijk naar de Kamer te sturen. Zo kunnen boeren daar nog dit jaar van profiteren. Deze motie kreeg wel bijval van de Kamer.