Lidstaten stemmen in met GLB-akkoord
Oorspronkelijk wilde de Commissie het GLB nu al afstemmen op haar groene ambities, de Green Deal en de Farm to Fork-strategie. Verschillende lidstaten en europarlementariërs hadden daar echter moeite mee, omdat er nog geen analyse van de effecten van deze doelstellingen is gepubliceerd. Voordat een wetsvoorstel wordt gemaakt, is zo'n impact-analyse verplicht, maar omdat de Green Deal dat stadium nog niet bereikt heeft, is die analyse er nog niet. Desondanks wilde de Commissie de Green Deal onderdeel maken van het GLB. Lidstaten zagen dat niet zitten, omdat ze eerst wilden weten welke effecten dat zou hebben.
In het vrijdag bereikte compromis is bepaald dat, wanneer de Green Deal een wettelijke basis krijgt, de Commissie op basis daarvan extra bepalingen aan het GLB mag toevoegen, zonder goedkeuring van het Parlement en de lidstaten te hoeven vragen.
Bedenkingen
Sommige ministers konden met het compromis instemmen, omdat er nu in ieder geval een wettelijke basis onder de toekomstige maatregelen ligt. Anderen hadden er meer moeite mee. „Wat voor effect heeft dit op het Nationaal Strategische Plan (NSP) dat iedere lidstaat moet opstellen?", vroeg David Clarinval, de Belgische minister van Landbouw. „Wij willen niet worden beoordeeld op zaken die nu nog niet juridisch bindend zijn en die we nog niet eens kennen." De Duitse landbouwminister Julia Klöckner maakte zich zorgen dat met de extra toevoegingen de procedures te bureaucratisch zouden worden. En Griekenland maakte zich zorgen over het risico dat NSPs die eerst zijn goedgekeurd door de Europese Commissie, later moeten worden aangepast vanwege nieuwe bepalingen.
Aardappelen
Bulgarije, Slowakije en Roemenië hadden daarnaast moeite met het wegvallen van de gekoppelde steun voor aardappeltelers. Veel van die telers zijn kleine boeren in afgelegen, bergachtige gebieden. Met het extra inkomen kunnen zij het hoofd nog boven water houden, maar als die steun in 2023 zou wegvallen, vrezen deze landen voor een ontvolking van die gebieden. "Het is voor ons bijna onmogelijk om dit akkoord te steunen", stelde landbouwminister Desislava Taneva. „We moeten tot een oplossing komen."
Maar het lukte deze landen niet om het bereikte akkoord weg te stemmen. De meerderheid was voor het bereikte compromis.