‘Let extra op kalitoestand in grasland’
Vooral op humusarme zandgronden ziet de voercoöperatie kalitekorten ontstaan. Dit komt omdat kali bij natte omstandigheden makkelijk verplaatst naar diepere grondlagen en daardoor moeilijk beschikbaar is voor het gras. Ook de late drijfmestgift voor de tweede snede bij bedrijven die de eerste snede laat inkuilden, zorgt ervoor dat er op sommige bedrijven een tekort aan kali is ontstaan.
Het advies is om hier bij de kunstmestgift rekening mee te houden en zo nodig extra kali te bemesten. ABZ rekent ongeveer 100 tot 150 kilo kali 60 per hectare. Dit is goed voor de ontrekking van kali in een maaisnede van 2,5 ton droge stof. Dit is exclusief de kali uit drijfmest. Ook is het mogelijk om een meststof op maat te laten maken (blend).
Voorkomen van droogteschade
De voerfabrikant laat weten dat kali (en ook natrium) belangrijk is voor de vochthuishouding en daardoor in de zomer helpt bij het voorkomen van droogteschade. Kalium geeft een gezond gewas en draagt bij aan een hogere opbrengst. Extra kali vertraagt het proces van veroudering (verhouting) in het gras, waardoor het langer smakelijk blijft. Daarnaast vermindert een goede kalivoorziening kroonroest. Teveel kali kan weer problemen geven bij de opname van sporenelementen en daarmee de gezondheid van het vee.