Slachtkoeien worden duur betaald
Slachtkoeien zijn in deze tijd van het jaar altijd duurder. Vanaf het moment het weideseizoen begint, neemt het koeienaanbod af. Veel veehouders bieden de koeien of voor het weiden aan voor de slacht. Of nadat de koeien alweer een poosje buiten lopen. De overgang van stal naar wei veroorzaakt vaak een dip in de vleesontwikkeling van de koe, waardoor met name in het begin van de weidperiode weinig koeien worden aangeboden voor de slacht. Maar er zijn meer redenen aan te wijzen waarom de slachtkoeien zo duur betaald worden. De maatregelen rondom Covid-19 verdwijnen langzaam, waardoor steeds meer horecagelegenheden hun deuren weer openen en de vraag naar vlees stijgt. Hoe lang dat effect zichtbaar blijft is afwachten.
Ontwikkelingen lange termijn
De ontwikkelingen in de landbouw en het landbouwbeleid leiden tot een structureel lager aanbod van vee. Dit in combinatie met minder import van vlees uit Argentinië zorgt voor aanhoudende druk op de vleesprijzen. De Argentijnse protesten tegen de alsmaar oplopende vleesprijzen hebben de Argentijnse regering doen besluiten de uitvoer van vlees aan banden te leggen, om zo de druk op de binnenlandse markt te verlagen.