Verschillen tussen N-meststof grasland
N-meststoffen zijn onder andere te geven als kalkammonsalpeter en als ureum (+ eventueel een ureaseremmer). KAS geeft de beste N-opname en de hoogste opbrengst. Voor deze beide aspecten zijn er onderling geen verschillen. Ureum zit voor gewasopbrengst op een niveau van 90-95% en voor de N-opname op 85-90% t.o.v. KAS. Ureum met ureaseremmer zit voor N-opname op een niveau van 90-95%, afhankelijk van de hoeveelheid neerslag de eerste week tot 10 dagen na toediening.
Korrel of vloeibare stikstof
N-meststoffen zijn toe te dienen in korrelvorm (vast) en als vloeibare meststof. Op basis van de stand van de techniek op dit moment heeft de korrel de voorkeur. Deze zorgt voor een hogere opbrengst en een betere N-benutting. Als er toch een keuze wordt gemaakt voor een vloeibare meststof dan verdient een vloeibare ammoniumnitraathoudende meststof de voorkeur boven ureum als het gaat om opbrengst en N-benutting.
Ammonium of nitraat
Gras neemt stikstof overwegend op in de vorm van ammonium of nitraat. Een belangrijk verschil tussen bemesting met ammonium of nitraat is dat ammonium goed wordt geadsorbeerd door organische stof en kleideeltjes. Ammonium is daardoor minder gevoelig voor uitspoeling dan nitraat. Wel is er een zeker risico van ammoniakvervluchtiging bij ammoniumhoudende meststoffen, vooral op basische gronden. Het risico is vooral afhankelijk van de soort meststof, de temperatuur, de hoeveelheid neerslag en het vochtgehalte en de zuurgraad van de bodem. Bij KAS zijn de ammoniakverliezen gering.
Voorjaarsmeststoffen
Ter beperking van uitspoelings- en denitrificatieverliezen is het advies om voor de bemesting van de eerste snede uit te voeren met een specifieke voorjaarsmeststof als ammoniumsulfaat(salpeter), een KAS als Nutramon (deels ammoniumhoudend) of Entec. Onderzoek geeft aan dat door het gebruik van nitrificatieremmers in het voorjaar de graslandopbrengst is te verhogen met 15-20%. Voorjaarsmeststoffen zonder nitrificatieremmers verhogen ook de graslandopbrengst en N-opname, zij het in iets mindere mate. Het effect van de nitrificatieremmers is overigens het grootst onder natte omstandigheden. In voldoende vochtige jaren kan met een specifieke voorjaarsmeststof met 80-85% van de geadviseerde N worden volstaan voor een vergelijkbare grasopbrengst als met een gewone N-meststof. In droge jaren is dit effect een stuk minder.
Tekst: OCI Agro