Onderzoek naar sorghum moet inzicht geven in de mogelijkheden
Sorghum is een nieuw gewas dat in teelt, samenstelling en groeiwijze lijkt op maïs. In een voedingsproef met 16 koeien meten de onderzoekers het effect van sorghum op de voeropname, melkgift, melksamenstelling, voerefficiëntie en methaanvorming in de pens.
Opbouw proef
De proef begint met een gewenningsperiode van twee weken waarin de koeien de tijd hebben om te wennen aan de groep, het voersysteem en het rantsoen met een beperkt aandeel sorghum. Het onderzoek bestaat uit vier perioden van 3 weken, waarin de koeien steeds een ander rantsoen krijgen voorgeschoteld. Het controle rantsoen bestaat voor de helft uit gras en de andere helft uit maïs. De overige drie rantsoenen vervangt sorghum steeds een deel van de maïs. Het aandeel sorghum loopt op van 16,7 nar 33,3 en 50 procent van de ruwvoer-droge stof. Naast ruwvoer krijgen de koeien krachtvoer aangeboden. De koeien zijn verdeeld in vier groepen en zijn allemaal tussen de 60 en 120 dagen in lactatie.
Praktijkimplementatie
De effecten van sorghum op de voeropname, melkgift, melksamenstelling, lichaamsgewicht en de methaanemissie zijn belangrijk voor het implementeren van sorghum in de melkveehouderij. Het effect van sorghum op de mehaanuitstoot moet duidelijkheid geven over een mogelijke bijdrage van sorghum aan het terugdringen van de methaanemissie met 1,0 megaton in 2030. De eerste resultaten van de proef worden in het najaar verwacht.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Dairy Campus