'Denk als een maïsplant en voorkom opbrengstverlies'
Welke soorten stress zijn er?
Stress kent twee vormen, biotische en abiotische. Biotische stress wordt veroorzaakt door biologische factoren. Oorzaken zoals schimmel en plaaginsecten. Maar ook bladvlekkenziekten zijn een vorm van stress. Abiotische stress wordt veroorzaakt door omstandigheden buiten de biologie om. Denk daarbij aan werkzaamheden zoals spuiten van herbiciden, schoffelen maar ook extreme regenval, storm en hagel.
Wat zijn de gevolgen van stress voor het gewas?
Een gewas dat gestrest (geweest) is haalt zelden de volle opbrengst potentie. Mais kent momenten waarop het extra gevoelig is. Een belangrijk moment is de overgang van voeding uit de zaadreserve naar voeding vanuit de bodem. Wanneer nutriënten niet optimaal beschikbaar zijn steekt het gewas zijn energie in het vinden en beschikbaar krijgen van voldoende en evenwichtige voeding. Daarbij speelt de bodembiologie een belangrijke rol. In de vroege groei toont de plant bijvoorbeeld paars verkleuring. Vaak wordt gezegd dat het fosfaat gebrek is. En op zich klopt dat. Alleen, wat is de oorzaak van dit gebrek. Heel vaak niet de aan- of afwezigheid van fosfaat maar eerder de bereikbaarheid en daarmee de voorziening ervan. Vaak doordat bodemleven (nog) niet actief is, omdat het te koud, te nat of te droog is. Bodemleven verzorgt de aanvoer van nutriënten voor het gewas. Het niet actief zijn van bodemleven is dan een vorm van stress.
Biotische stress kan ook ontstaan door bladvlekken ziekte of Fusarium. Deze stress beperkt ook opbrengst en kan andere problemen met zich mee brengen die in de kuil te vinden kunnen zijn.
Een belangrijk moment waarop de plant vatbaar is voor abiotische factoren en stress, en dat voor de opbrengst bepalend is, ligt tussen het 4de en 8ste blad stadium. Op dat moment begint de plant met de kolfzetting en kolfvulling. Dat is het moment waarop gewasstress problemen gaat geven voor de teler. Dat moment is ook het moment waarop vaak onkruidbestrijding plaatsvindt. Onkruidbestrijding is belangrijk maar realiseer je wel dat je een deel van de opbrengst wegspuit. Vooral in stressperioden zoals onlangs met droogte, warm en zonnig weer. Wanneer onkruidbestrijding na het 8ste bladstadium wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld vanwege haagwinde, hou er dan rekening mee dat de mais op dat moment erg kwetsbaar is en stevige gewasreactie kan laten zien. Ook dit heeft invloed op de opbrengst en kwaliteit.
Stress door onkruidbestrijding
Onkruidbestrijding zet fotosynthese zomaar een week stil of in elk geval op een laag pitje! Fotosynthese is cruciaal omdat het gewas daarmee bouwstenen maakt die nodig zijn voor groei. Zet fotosynthese stil en je mist zomaar dagen groei. En groei missen kost opbrengst!
Opbrengstderving, herstel en biostimulanten
Er zijn toepassingen die zorgen dat het gewas snel hersteld. Het is een idee om een biostimulant toe te passen. Een goede biostimulant bevordert het herstel van het gewas na een stressperiode of een stressvolle uitvoering van noodzakelijke werkzaamheden. Het geeft echter geen opbrengst verhoging! Iedere uitspraak over opbrengst verhoging dankzij bio- of plantstimulatoren is een verdraaiing van feiten. Een eerlijke en goede biostimulant geeft geen opbrengstverhoging maar beperkt opbrengst verlies veroorzaakt door stress in iedere vorm.
Ferti-Vital helpt bij stress
Toevoeging van Ferti-Vital (2 ltr/ha) aan de herbicide mix stelt het gewas in staat om te gaan met stress voortkomend uit herbicidebespuitingen. Daardoor is de fotosynthese snel op het oude niveau. Ferti-Vital zorgt ervoor dat het effect van stress verminderd door een extra plantaardige energievoorziening. Hierdoor is opbrengstderving veroorzaakt door stress lager. Gewassen in stress reageren actief op deze ondersteuning. Dit is toepasbaar voor, tijdens of na een herbicide bespuiting en heeft ook op andere stress factoren een positief effect. Met sneller herstel als gevolg. Denk aan herstel na een hagelbui of wateroverlast. Snel herstel heeft ook effect op de gewasgezondheid. Gewassen worden weerbaarder tegen bladvlekkenziektes. Door deze ondersteuning komt de plant dichter bij zijn opbrengst potentieel. Dat betekent bijvoorbeeld hoger zetmeel en DS gehalte in vergelijking met niet toepassen van Ferti-Vital.
Denken als een plant!
Het belangrijkste dat je kunt doen: denk als een plant! Dat klinkt misschien raar maar helpt wel. Hoe zou je als plant reageren wanneer je druk bezig bent te zorgen dat de teler een topoogst krijgt en je al je energie daarvoor gebruikt, en diezelfde teler komt op dat moment met de onkruidbestrijding langs. Wanneer jezelf ingespannen actief bezig bent en je krijgt ineens een ‘koude douche’, wat is het gevolg daarvan voor jezelf? Denkend vanuit de plant zul je waarschijnlijk andere keuzes maken.
Op het moment dat jezelf actief móet zijn omdat er iets van je verwacht wordt maar je hebt last van stress, hoe productief ben je als persoon zelf dan? Juist, minder, dat geldt voor een gewas ook. Daarom is de vraagt stellen ‘hoe voorkom ik dat mijn gewas schade en stress ondervind? En wat kun je doen om er snel doorheen te komen’? erg belangrijk. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld ook nog even aan een extra suppletie van de juiste stikstof met sporenelementen als we toch voor die bespuiting tegen bladvlekken moeten gaan. Vraag ons gerust voor meer informatie.
Tekst: Healty soil