NVWA controleert niet actief op inzet sleepvoet bij hoge temperaturen
„De controle op de sleepvoetbemester en de 20 graden regel zijn integraal onderdeel van de controles in het kader van het Besluit Gebruik Meststoffen”, legt Lex Bender, woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit. „Er wordt niet specifiek op deze onderdelen gecontroleerd. Maar wanneer een inspecteur dit tijdens zijn werkzaamheden tegenkomt, worden ook controles gedaan op het gebruik van de methode met de sleepvoet en menging van mest met water waarbij het mengsel nog deels op de grond mag in plaats van in de grond. Als tijdens deze surveillance een controle wordt gedaan en de temperatuur is hoger dan 20 graden Celsius dan neemt de inspecteur in de beoordeling mee of het een perceel van een derogatiebedrijf betreft.” Bij het overtreden van de 20 graden-regel maakt de inspecteur proces-verbaal op en doet hij een melding bij de Rijksdienst voor Ondernemen Nederland (RVO voor het overtreden van de derogatievoorwaarden. Bender laat weten dat er tot op heden nog geen overtredingen van de 20 graden-regel bekend zijn.
Speciale website
Op een speciale, door de NVWA gelanceerde website, kunnen veehouders de actuele temperatuur aflezen. De kaart biedt de mogelijkheid in te zoomen op de eigen locatie, zodat je op elk moment van de dag kunt zien of de temperatuur wel of niet boven de 20 graden ligt. Mocht de temperatuur tijdens het mest rijden boven de 20 graden komen, dan moeten de werkzaamheden worden stilgelegd, meldt Cumela op haar website. De organisatie adviseert loonwerkers een deel van de kosten van ‘de stilstand’ te verhalen op de melkveehouder.
Extra kosten
„De regeling brengt extra kosten met zich mee voor zowel de loonwerker als de veehouder”, stelt Cumela. „De aan- en afvoer van materieel of de wachttijd moet betaald worden. Ook is de kans groot dat het uitrijden van mest naar de randen van de dag verschuift met extra kosten voor overuren.” Harm Wiegersma, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, stelde bij het invoeren van de nieuwe regel ook al dat de 20 graden-regel kostprijsverhogend werkte. „Het uitrijden van mest met een sleepvoet mag alleen nog bij een temperatuur van twintig graden of minder. Voor de zomermaanden betekent dit dat het uitrijden van mest alleen heel vroeg in de ochtend, tot hooguit elf uur of in de avond kan plaatsvinden. Dit zijn asociale werktijden”, aldus Wiegersma destijds. „Waarbij we ook nog moeten afwachten of deze maatregel het gewenste effect heeft.”
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: NVWA, Cumela