Wat zijn de gevolgen van een lekkende darm bij melkvee?
Voedingsstoffen in het maagdarmkanaal van het dier maken grotendeels via epitheelcellen (die de wand van het maagdarmkanaal bekleden) de oversteek naar de bloedbaan. Bij een lekkende darm is de afsluiting tussen de aangrenzende epitheelcellen van het maagdarmkanaal kapot. Zo’n afsluiting bestaat uit eiwitten. Als deze eiwitten beschadigd, kapot of afwezig zijn, dan gaat de ruimte tussen de aangrenzende cellen open staan en kunnen er ongewenste stoffen tussen de cellen door in de bloedbaan.
Hittestress aanstichter van onbalans darm van koe
Bij stresssituaties, zoals hitte, kan er een onbalans ontstaan in de darm waarbij een overaanbod aan koolhydraten (vaak zetmeel) zorgt voor een verlaagde pH-waarde. Er ontstaat dan een onbalans in de darm. Er worden dan gifstoffen geproduceerd die de darmwand beschadigen. Lipopolysachariden een van de meest giftigste stofjes die er is, komt dan o.a. vrij in de bloedbaan. Wanneer de lever onvoldoende in staat is, om deze schadelijke stofjes af te breken wordt het afweersysteem ingeschakeld om stoffen te maken die alle stofwisselingsprocessen in de koe in meer of mindere mate verstoren. Dat kan zich uiten in een lagere voeropname, te hoge lichaamstemperatuur, insulineresistentie, vette lever en een verlaagd bloedcalcium. De AHV Milk Start producten zijn het middel om in te zetten bij deze problemen. Het gebruik van AHV Cow Milk Start Tablet verzekert u bij voldoende inname van magnesium, calcium en fosfor. Tevens bevordert het de stofwisseling.
Melkveehouder Kleinhoven over de AHV oplossingen:
"De AHV Milk Start geven we standaard na afkalven, omdat de tablet op veel verschillende aspecten de benodigde mineralen snel aanvult. Voorheen gebruikten we een calcium bolus, hier zijn we van afgestapt doordat de Milk Start Tablet de koe op veel meer vlakken ondersteunt. (En het qua prijs hetzelfde is.)"
Uiergezondheids- en klauwproblemen liggen op de loer
Bij een beschadigde darmwand kunnen schadelijke stoffen makkelijker het lichaam binnendringen en negatieve reacties veroorzaken. Dit vraagt veel energie voor het afweersysteem wat ten koste gaat van melkproductie, spier- en vetaanzet. Het gevolg van deze aaneenschakeling van reacties is dat de opname van voedingstoffen door de darmwand vermindert. Dit gaat direct ten koste van de gezondheid van de koe, de ruwvoerbenutting en de melkproductie. Het gevolg hiervan is dat de darm zijn ‘filterende’ werking verliest, waardoor de weerstand van het dier nog verder onder druk komt te staan. Hierdoor liggen o.a. uiergezondheidsproblemen en klauwproblemen op de loer.
Hoe herkent u een lekkende darm bij koeien?
Als u achter een koe staat die 7 à 10 dagen geleden heeft afgekalfd, zou u de buikwand voorbij de dijen moeten zien. Ook veel wisseling van pensvulling is iets om op te letten, en dan niet alleen in de transitieperiode. Tevens kunnen grote wisseling in dagproductie of een plotselinge daling van de melkgift symptomen zijn van een lekkende darm met ongewone consistentie van de mest.