Homozygoot hoornloze stieren kunnen zich meten met de top

Een amendement op de Wet dieren van de Partij voor de Dieren zorgt ervoor dat dieren per 2023 niet meer aan het houderijsysteem mogen worden aangepast, maar dat het voortaan andersom dient te gebeuren. Dat zou betekenen dat kalveren vanaf 2023 niet meer mogen worden onthoornd. Nu wordt de soep mogelijk niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend, maar eens kijken wat de fokkerijorganisaties op het gebied van hoornloze genetica te bieden hebben, is nooit weg.
Onder de radar
Lang geleden, in september 2007, publiceerde vakblad Melkvee al eens een artikel over de oorsprong van de hoornloze genetica en de toenmalige stand van zaken. De ‘polled’-fokkerij bewoog zich tot dan toe vooral onder de radar en de stier die de ban zou breken, Lawn Boy, had juist zijn eerste index gekregen. Ook werd het fokken van homozygoot hoornloze stieren, die toen nog op de vingers van een hand te tellen waren, beschreven. Klik hier om het artikel uit 2007 te lezen.
PP-stieren
Inmiddels blijkt het gros van de KI’s wel één of zelfs een aantal homozygoot hoornloze stieren in het pakket te hebben. Het voordeel van deze ‘PP-stieren’ is dat niet slechts de helft, maar alle nakomelingen genetisch hoornloos zijn en dus niet hoeven te worden onthoornd. Een ander voordeel is dat ze zich qua index inmiddels goed kunnen meten met de gehoornde concurrentie.
Lees voor de stand van zaken bij de verschillende KI’s en voor een uitgebreide ranglijst met homozygoot hoornloze stieren het vakblad Melkvee dat op donderdag 17 of vrijdag 18 juni bij de abonnees in de bus valt (of klik hier voor een proefnummer of om abonnee te worden).
Tekst: Anne Hiemstra