Standaard roostervloer mag nog steeds
LTO betreurt de gang van zaken, evenals de regeringsfracties CDA en VVD. Dit betekent namelijk dat de jarenlange onzekerheid voor duizenden bedrijven rondom Natura 2000 gebieden over ontwikkelperspectief aanhoudt.
PAS
LTO zag een oplossing in het verplicht stellen van emissie arme stallen in heel Nederland, zodat in de zogenaamde Programmatische Aanpak Stikstof de nationale emissie door de veehouderij zou dalen.
Voerspoor
Definitief was het nog niet, technische details zoals de inzet van het voerspoor bij het reduceren van emissies moesten nog worden afgerond. Door de val van het kabinet kwam het er ook niet meer van.
Weidegang
Dit betekent dat veehouderijen buiten Natura 2000 gebieden die willen uitbreiden tot 200 koeien en weidegang toepassen niet verplicht zijn emissie arm te bouwen. Het Besluit Huisvesting is van toepassing, laat LTO weten.
Maatlat Duurzame Veehouderij
Om in aanmerking te komen voor subsidies en fiscale voordelen is emissie arm bouwen sinds 2011 wel noodzakelijk. Sindsdien schrijft de regeling Maatlat Duurzame Veehouderij dit voor. In de nieuwste regeling gelden ook voorschriften over fijn stof en inpassing in de omgeving.
Slecht onderbouwd
Roostervloeren zijn aanzienlijk goedkoper dan emissiearme vloeren. Ruim 80 procent van het Melkvee.nl publiek vindt de noodzaak van emissie arme vloeren slecht onderbouwd. Zie ook de discussie op het melkveehouders prikkebord.