LTO verzet tegen nieuwe regels antibiotica

De bewindslieden hebben afgelopen weekend een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin zij aankondigen extra maatregelen te zullen nemen om zorgvuldig antibioticagebruik in de veehouderij te versterken. Aanleiding voor deze aanscherping zijn twee rapporten van de NVWA over 2010 en 2011, waarin het antibioticagebruik onderzocht is in de pluimveehouderij en de kalversector.
Alles over een kam
Schippers en Bleker willen onder meer verbieden dat veehouders zelf antibiotica toedienen en op voorraad hebben. Dit zou betekenen dat voor elke behandeling een dierenarts moet komen. “Dat is niet nodig”, meent Van Hoof. “Als er samen met de dierenarts een bedrijfsgezondheid- en bedrijfsbehandelplan is opgesteld, dan weet de veehouder wat hij moet doen en ziet de dierenarts daar op toe. Bovendien wordt het gebruik vastgelegd in databanken. De bewindslieden scheren alle veehouders over één kam. In alles klinkt door dat veehouders niet verantwoord zouden omgaan met diergeneesmiddelen. Dat klopt niet.”
IKB regels
Van het voorgestelde verbod (‘nee, tenzij’) kan de veehouder vrijstelling krijgen van de zogenoemde UDD-plicht (uitsluitend door dierenarts) als hij zich houdt aan strikte voorwaarden en afspraken die in een overeenkomst tussen hem en zijn dierenarts zijn vastgelegd. Het verbod gaat wat de bewindslieden op voor melkvee, varkens, pluimvee en kalveren. “Extra maatregelen zijn overbodig, omdat we dat al geregeld hebben in IKB-varkens, -pluimvee en -kalveren en kwaliteitssystemen voor de rundveehouderij.” Het gaat de bewindslieden om toetsbaar en transparant gebruik van toegestane antibiotica. “Eind van dit jaar kunnen we per sector harde cijfers presenteren over gebruik van antibiotica”, aldus Van Hoof.
Derde en vierde generatie
Schippers en Bleker gaan het gebruik verbieden van antibiotica die ook voor mensen ingezet worden. Dat zijn derde- en vierde generatiemiddelen. Van Hoof: “We zijn het eens dat deze middelen alleen bij hoge uitzondering in de veehouderij nog gebruikt mogen worden. We moeten resistentie voorkomen. Dat begint bij gezonde dieren, goed management en een goede relatie met de dierenarts. Laten we daar op investeren.”
Te drastisch
Veehouders die willens en wetens illegaal handelen, daar heb ik geen goed woord voor over. Maar daarvoor een hele sector opzadelen met extra maatregelen gaat te ver. Nogmaals de maatregelen zijn te drastisch”, aldus Van Hoof.
Tekst: LTO