Koeien & Kansen bedrijven halen gemiddeld 55 procent eiwit van eigen land

Het rantsoen van deze bedrijven bestaat voor een belangrijk deel uit ruwvoer en regionaal geteelde bijproducten. Gemiddelde haalde de Koeien & Kansen bedrijven 55 procent eiwit van eigen land. Dit percentage loopt op naar 62 procent wanneer het regionaal aangekochte eiwit (binnen een straal van 20 kilometer) ook meetelt. De onderlinge variatie in percentages eiwit van eigen land is groot en varieert tussen de 40 en 69 procent.
Zes van de deelnemers haalden tussen de 60 en 65 procent eiwit van eigen land en naderen daarmee het door de Commissie Grondgebondenheid gestelde doel van 65 procent. De overige zes bedrijven zijn nog behoorlijk ver verwijderd van deze doelstelling en moeten de komende jaren een extra inspanning leveren, om meer eiwit van eigen grond te halen, zo meldt de nieuwsbrief Koeien & Kansen. De droogte had een nadelige invloed op de opbrengst waardoor de gemiddelde hoeveelheid eiwit van eigen land met 2 procent lager uitviel dan de jaren daarvoor.
Nieuwe rekenmethodes
In 2021 verandert de formule voor het berekenen van het percentage eiwit van eigen land. Vanaf dit jaar telt alleen nog het eiwit mee dat daadwerkelijk via het voer aan de koeien is verstrekt. Afgevoerd en verkocht eiwit telt niet meer mee. Ook eiwit dat een heel kalenderjaar op voorraad ligt, zonder dat het wordt gebruikt, wordt niet meer meegeteld bij het berekenen van het percentage eiwit van eigen land. Aangekochte eiwitten binnen een straal van 20 kilometer tellen wel mee. Ligt het percentage aangekocht eiwit in mengvoer en bijproducten hoger dan 35 procent dan is het niet mogelijk de doelstelling van 65 procent eiwit van eigen land te behalen.

Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Agrio
Bron: Koeien&Kansen