Wet Dieren krijgt een tweede ronde in de Tweede Kamer
VVD-er Thom van Campen hekelde het ‘op een namiddag in elkaar gezette’ amendement van de PvdD, dat de onrust teweeg had gebracht. „Als mevrouw Vestering af wil van bepaalde sectoren in de veehouderij, of van de veehouderij zelf, dan moet ze dat gewoon zeggen, en niet met zo’n onduidelijk amendement komen“, stelde hij. „Als drie woordvoerders van de PvdD dat amendement op drie verschillende manieren uitleggen, kun je moeilijk volhouden dat het duidelijk is.“
Derk Boswijk (CDA) verwees ook naar de onduidelijkheid in het amendement, toen hij het wantrouwen van boeren naar de overheid aanhaalde „Ik snap dat“, vertelde hij. „We komen constant met nieuwe, onduidelijke wet- en regelgeving waar zij dan weer aan moeten voldoen.“
Andere partijen vonden die onduidelijkheid dan weer meevallen. De PvdD en D66 wezen naar een besluit van D66-minister Brinkhorst van twintig jaar geleden, dat dieren hun natuurlijk gedrag moeten kunnen vertonen. „Twintig jaar lang was duidelijk wat er moet gebeuren, maar hebben opeenvolgende regeringen dat nagelaten“, stelde Tjeerd de Groot. „Daarom is het goed dat dit nu eindelijk wordt opgevolgd.“
Caroline van der Plas vond daarop dat er moet worden vastgesteld wat het natuurlijk gedrag van gedomesticeerde landbouwhuisdieren is. „Dieren passen zich aan aan de omstandigheden“, stelde ze. „Het gedrag van wilde dieren is anders dan dat van gedomesticeerde dieren, dus we moeten wel kijken welke maatstaf we nemen.“
Verschillende partijen dienden moties in. De VVD vroeg om het huidig Besluit Houden van Dieren als grondslag voor het uitwerken van de nieuwe Wet Dieren te nemen, de PvdD wilde juist gedragsdeskundigen bij die uitwerking betrekken. De BBB vroeg om een analyse naar de handhaafbaarheid van de nieuwe wet, en de financiële gevolgen ervan. De SP wil een verbod op het doden van mannelijke kuikens.
Dinsdag stemt de Kamer over deze moties.