Rabo: zuivelmarkt redelijk in balans

Dat schrijft de bank in haar kwartaalbericht over de zuivelmarkt.
Voor de EU-27 plus het Verenigd Koninkrijk rekent de Rabobank met een melkproductiestijging van 1 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. Dit komt deels door de relatief lage productie van vorig jaar, die werd geremd door de (nog steeds) hoge voerkosten. Dit jaar zetten een ongewoon koude april en mei ook een rem op de melkproductie.
De hoge voerkosten zijn terug te voeren op een sterke vraag vanuit China, waar de varkensstapel na de Afrikaanse varkenspest weer heropgebouwd wordt. Tegelijkertijd stuwen de laatste droge zomers in Europa de vraag naar voer op.
Voor de tweede helft van dit jaar verwacht de bank een zeer bescheiden groei van het Europese melkvolume, van 0,6 procent. Voor heel 2021 zal de Europese melkplas waarschijnlijk met een half procent groeien. In Duitsland, Frankrijk en Nederland zal het volume naar verwachting afnemen of stabiel blijven. Italië, Polen en Ierland lijken klaar voor opnieuw een jaar van groei, aldus de bank.
Zuivelprijzen omhoog
De prijzen voor Europese zuivelproducten zijn de afgelopen maanden gestegen, vooral voor boter. Deze prijsstijging werd ondersteund door de goede wereldwijde vraag, een relatief krap Europees melkaanbod en optimisme rondom de versoepelingen van de coronamaatregelen. Na de sterke groei in maart en april vlakte de markt in mei en begin juni weer wat af. De bank verwacht dat de prijzen voor de meeste Europese basiszuivelpoducten pieken tegen het einde van het derde kwartaal van dit jaar.
De gestegen zuivelprijzen vertalen zich door naar de melkprijs. Europa-breed is de melkprijs sinds januari een half procent gestegen, richting een voorlopig gemiddelde van 35,11 euro per 100 kilo melk in april. Voor mei en juni houdt de bank rekening met een verdere verbetering van rond de 1,50 per 100 kilo melk. Voor de komende zomermaanden wordt een kleinere melkprijsstiging voorzien.
Melkproductie Nederland gedaald
Het Nederlandse beeld komt redelijk overeen met het Europese. De melkproductie in Nederland valt de eerste drie maanden van 2021 ruim 1,3 procent lager uit dan dezelfde periode vorig jaar. Dit komt deels doordat de melkproductie in januari en februari 2020 hoog was, maar ook door de weersomstandigheden. Ook in april daalde de productie weer en wel met 0,8 procent. Het volume melkvet ligt tot nu toe hoger dan vorig jaar. De melkprijs is de afgelopen maanden steeds een stukje gestegen. Voor de komende zomermaanden verwachten de Rabo-analisten een lichte stijging, met de prijspiek in het derde kwartaal van 2021.

Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Rabobank