Waarschijnlijk geen zware hittestress ondanks aanhoudend zomerweer
De hittestressmonitor van Voergroep Zuid berekent een week lang lichte tot matige hittestress. Maar de temperatuur loopt niet dagenlang als in voorgaande tropenzomers op naar (ver boven de) 30⁰C. Dat is te danken aan het uitblijven van een krachtige zuidelijke stroming die in de zomer doorgaans Noord-Afrikaanse schroeihitte meebrengt. Wel loopt de luchtdruk de komende dagen nog iets verder op, maar de luchtstroming blijft zwak en afkomstig van zee. Dat zorgt in deze tijd van het jaar (vroeg in de meteorologische zomer) voor verkoeling, zeker in de kustgebieden.
Ver bovengemiddeld warme maand
In het binnenland kan de temperatuur de komende week wel een enkele dag de 30⁰C aantikken. In de nachten zakt het kwik naar 10-15⁰C. Tropennachten waarbij de temperatuur niet onder de 20⁰C zakt, worden niet berekend. Pas midden volgende week neemt de kans op onweersbuien en afkoeling toe.
Alles bij elkaar opgeteld kan juni wel de eerste ver bovengemiddeld warme maand worden. In De Bilt komt de berekende gemiddelde etmaaltemperatuur in juni op dit moment op 18,9⁰C, meer dan 2,5⁰ C bovengemiddeld. Dat zorgt ervoor dat snijmaïs de groeiachterstand die door de koude en natte meimaand was ontstaan snel inloopt, al is het de vraag welk effect de trage start heeft op de bloei.
Onderzaai groenbemester in mais
Teeltadviesbureau Groeikracht geeft aan dat de 350⁰C temperatuursom nadert. In het traject van 350-450⁰C is het goed mogelijk om succesvol onderzaai van groenbemester in maïs toe te passen. Ondanks het koude voorjaar valt dit moment waarschijnlijk vroeger in juni dan in het jaar 2015, toen de 350⁰C grens pas in de laatste dagen van juni werd gehaald.