Het weer bepaalt de grondstoffenmarkt

De fysieke markt voor directe levering van tarwe en gerst is erg krap. De vele neerslag van de afgelopen periode zorgt ook nog eens voor een latere start van de nieuwe oogst.
De gewascondities voor de nieuwe graanoogst in Noordwest-Europa zijn goed. Mede daardoor daalde de prijs voor de nieuwe oogst. De voorspelde droogte in het midden van de Verenigde Staten en het naar beneden bijstellen van de oogstverwachtingen in Rusland en het Midden-Oosten door minder gunstige teeltomstandigheden zetten de prijzen echter direct weer onder druk. En zorgt voor extra vraag naar Europese granen.
Veel vraag soja-olie
De prijs voor soja (olie, bonen en meel) blijft stijgen. De inspanningen van president Biden, om het gebruik van met name olie te stimuleren zorgt voor een toename in het gebruik en oplopende prijzen. Sojaschroot is een stuk vriendelijker geprijsd. En dat gecombineerd met de hoge prijzen voor raapzaadschroot en zonnebloemschroot maakt sojaschroot een interessante eiwitbron. Net als bij de tarwe speelt ook hier het weer een belangrijke rol. De droogte in de Verenigde Staten en de krappe fysieke voorraad zorgt voor een langzaam oplopende prijs. Sojahullen zijn stabiel in prijs. Palmpitschilfers en bietenpulp zijn krap beschikbaar waardoor de prijzen oplopen. De prijs voor tarwegries is onder invloed van de nieuwe oogst wat gedaald.

Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm