Plannen van Timmermans voor biologische landbouw omstreden
Eerstgenoemde wetenschappers pleiten ervoor om moderne plantveredelingstechnieken zoals CRISPR/Cas toe te laten in de biologische landbouw om dat doemscenario te vermijden. De huidige regelgeving in de EU verbiedt gewassen die veredeld zijn met nieuwe technieken, zoals CRISPR/Cas. Verschillende wetenschappers, onder wie Richard Visser, die aan de Nederlandse Universiteit Wageningen de afdeling plantenverdeling leidt, vinden dat hier verandering in moet komen. “Gebeurt dat niet, dan kan een toename van de biologische productie leiden tot een minder duurzaam voedselsysteem”, zo verklaarde hij tegenover EOS Wetenschap.
Milieu-impact
Volgens hem verdwijnen veel positieve effecten van biologische landbouw wanneer je naar de impact per kilogram product kijkt, in plaats van per hectare. “Dat komt doordat de opbrengst doorgaans 20 à 25 procent lager ligt. Meer biologische landbouw zal dus minder voedselproductie tot gevolg hebben. Volgens de onderzoeker zal de druk op exportgebieden alleen maar toenemen: “Met op kop Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië, waar we nu al veel veevoeder en plantaardige oliën vandaan halen. Dat draagt bij tot ontbossing. Meer biologische landbouw in de EU kan dus leiden tot een hogere milieu-impact buiten de EU. Die impact is dan groter dan de lokale voordelen.” Visser ziet de oplossing in nieuwe plantveredelingstechnieken, zoals de CRISPR/Cas techniek.
De gezaghebbende Europese denktank Farm Europe meldt intussen dat EU-klimaatpaus Frans Timmermans al 6 maanden lang de resultaten achterhoudt van een vernietigende studie over de (zeer) nadelige gevolgen van zijn voedselstrategie voor de boeren en burgers in Europa. Volgens Farm Europe wil Timmerman de studie pas openbaar te maken als de aan de gang zijn de onderhandelingen over het nieuwe EU-landbouwbeleid (GLB) met een formeel akkoord tussen EU-lidstaten zijn bekrachtigd. Dan kunnen de lidstaten en het Europees Parlement er niets meer aan veranderen
Inkomen lager, voedsel duurder
Volgens de achtergehouden studie zouden de landbouwinkomens in de EU met minstens 8 procent dalen in plaats van stijgen zoals Timmermans heeft beweerd. De studie vreest de massale herstructurering die de boeren door de strot wordt geduwd, tot gevolg zal hebben dat de minst productieve landbouwgronden nagenoeg zullen verdwijnen en het aantal landbouwbedrijven fors zal dalen. Voor de landbouwexport van de EU voorspelt de studie een regelrechte ramp. De Europese export van granen, suiker en wijnen daalt met 10 tot 20 procent, terwijl de import van plantaardige eiwitten (soja) daarentegen zou toenemen. De Europese voedingsindustrie zou fors banenverlies moeten incasseren. Farm Europe voorspelt dat de plannen van Timmermans tot minstens 10 procent minder landbouwproductie leiden, terwijl de consument zijn voedsel 10 procent duurder ziet worden. 30 procent van het landbouwareaal zou “natuurgebied” moeten worden bovenop de 25 procent voor de biologische landbouw.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Aurore Martignoni