Máxima op bezoek bij melkveefamilie Ten Have die al zes jaar tegen half afgebouwde stal moet aankijken
Op een webinar vorig jaar wees de Raalter wethouder Gerria Toeter erop dat schuldenproblematiek op het platteland en vooral in de landbouw vaak andere oorzaken hebben dan in de grote stad. En dat er dus ook andere oplossingen moeten worden gezocht. Die opmerking leidde tot het werkbezoek van Máxima aan de familie Ten Have.
Aannemer failliet
Dit biologisch melkveebedrijf (met MRIJ-koeien) worstelt al zes jaar met grote financiële problemen. Oorzaak; de aannemer ging failliet halverwege de bouw van een nieuwe stal (die er nu dus al 6 jaar troosteloos bij ligt). Daarvoor had de melkveehouder toen al zo’n drie ton betaald. De aangestelde curator wilde geld zien van de Ten Haves maar kreeg in rechtszaken ongelijk; de Ten Haves hadden zelfs rechts op schadevergoeding. „Maar van een kale kip, oftewel een failliet bedrijf kun je niet plukken,” zo vertelt Leo.
Destijds had het bedrijf in afwachting van de nieuwe stal tijdelijk (veel) minder koeien toen de fosfaatrechten kwamen. De Ten Haves vonden dit een knelgeval, maar (zoals meestal bij dit soort bezwaren) dat werd niet gehonoreerd; het zou puur om een bedrijfsrisico gaan.
Het bedrijf worstelt nu dus al zes jaar met financiële problemen, verkocht onder meer grond om de lasten te drukken en heeft weer bijna net zoveel koeien als vroeger. „Maar al onze plannen van destijds voor een mooie moderne stal zijn dus op de lange baan geschoven.”
Dat ze het konden volhouden heeft vooral te maken met twee potentiële opvolgers in het gezin. „En de passie voor dit vak van melkveehouder heb ik altijd gehouden. Het ergste was toen er destijds een tijdje helemaal geen koeien waren. Daarna, ook al waren het er maar een paar, kon ik mijn ei in ieder geval weer kwijt,” vertelde Leo.
Lees het volledige verslag van het bezoek van Máxima aan het melkveebedrijf van Leo en Catharine ten Have in Lettele (OV) op onze regiosite Vee & Gewas.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen