‘Bemesten week uitstellen voor gunstigere toedieningsomstandigheden geen probleem'
Dat stelt OCI. Uitstel tot 12 dagen heeft wel negatieve gevolgen voor de drogestofopbrengst (-5 procent), maar geen gevolgen voor de eiwitopbrengst. Ook leidt uitstel niet tot een intensievere of diepere beworteling.
Zeker na een zware snede moet er volgens de kunstmestproducent nog kritischer naar de hergroeiomstandigheden gekeken worden en proberen deze zo optimaal mogelijk te laten zijn. „Heeft de zode voldoende vocht beschikbaar, is de voedingstoestand op orde en hoe zijn de weersomstandigheden (wind, temperatuur). Voor een deel heb je hier zelf invloed op en voor een ander deel ben je afhankelijk van de natuur.”
Hulpmidddel
OCI stelt dat eventueel een paar dagen wachten op de juiste/optimale strooiomstandigheden gunstig voor de stikstofbenutting. „Een handig hulpmiddel om de ideale strooiomstandigheden te bepalen is de gratis OCI Agro Weather App. Deze geeft tot maximaal 5 dagen vooruit aan wanneer het beste moment om te strooien is rekeninghoudend met o.a. temperatuur, neerslag, windsnelheid, luchtvochtigheid en dauwpunt.”
Genoeg stikstof in de bodem
Het lijkt erop dat vrijdag en zaterdag over heel Nederland neerslag valt. Dat is gunstig voor de stikstofopname. Maar mocht het toch droog blijven, dan adviseert OCI om sowieso nog even te wachten met strooien tot er wat neerslag is gevallen voor een beter rendement. „Door het relatief koude weer, voorafgaand aan het huidige warme weer, is er door mineralisatie nog voldoende stikstof in de bodem aanwezig voor de start van de hergroei. Om de hergroei verder zo optimaal mogelijk te sturen is op dit moment in het seizoen en gezien de huidige omstandigheden kalkammonsalpeter (KAS) volgens ons de beste optie om mee te bemesten. 50 procent van KAS bestaat uit snel opneembaar nitraat en 50 procent uit trager werkend en minder uitspoelingsgevoelig ammonium. Daarmee heb je een snelle aanvulling (veel sneller als organische mest) op de stikstof als het gras daar op korte termijn om vraagt en de mineralisatie op je perceel toch onvoldoende blijkt, en houd je een deel beschikbaar mocht je getroffen worden door bijvoorbeeld een heftige onweersbui.”