Antibioticumgebruik melkveehouderij gestegen
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/05/760/melkveestal_koe_in_ligbox__s_r.-detail.jpeg)
De SDa noemt de stijging opvallend gezien het zeer stabiele gebruik van de afgelopen vijf jaar, maar het vereist geen directe actie vanwege het lage gebruik. De stijging wordt veroorzaakt door het toegenomen gebruik van penicilline, maar de SDa kan niet aangeven wat daar de oorzaak van is. „Penicillines zijn de grootste groep binnen de eerstekeuzemiddelen; wij beschouwen dit als een normale fluctuatie binnen een toch al laag gebruik. Hier gaan geen alarmbellen rinkelen”, aldus SDa-directeur Hetty Schreurs.
De dierdagdosering-farm (defined daily dose per animal) wordt berekend als de som van de van de behandelbare kilogrammen op een bedrijf aanwezig over een jaar, gedeeld door het gemiddeld aantal kilogrammen dier op een bedrijf aanwezig. Het wordt ook voor de gehele sector berekend, de DDD-nationaal. Dat is een gewogen gemiddelde, waarbij de data van grotere bedrijven verhoudingsgewijs zwaarder meetellen. De dierdagdoseringen voor de gehele melkveesector zitten de afgelopen vijf jaar landelijk gemiddeld rond de 3,0; dat is in 2020 opgelopen naar 3,31, volgens de SDa. De nieuwe actiewaarde voor melkvee is vastgesteld op 5 dierdagdoseringen (was 6).
Laag gebruik
De gehele rundveesector wordt gekenmerkt door een laag antibioticumgebruik met relatief weinig bedrijven in het actiegebied, aldus het rapport. Bij opfokbedrijven, zoogkoeien en vleesstieren ligt het gemiddelde gebruik zelfs rond de 1 dierdagdosering. In de melkveehouderij vielen in 2020 maar 16 bedrijven in de categorie structureel hoog gebruik, dat is 0,1 procent. 45 bedrijven (0,3 procent) zaten vorig jaar in het actiegebied. Gerekend met de nieuwe actiewaarde van 5 dierdagdoseringen komt circa 5 procent van de bedrijven in het actiegebied.
Het SDa-expertpanel rapporteert jaarlijks het gebruik en de verkoop van antibiotica in de Nederlandse dierhouderijen. Het totale gebruik in alle dierlijke sectoren, in kilogrammen voorgeschreven actieve stof antibioticum, is licht gedaald met 2,9 procent. De verkochte massa actieve stof is in 2020 met 2,1 procent licht gestegen ten opzichte van 2019. Ten opzichte van het referentiejaar 2009 is de verkochte massa actieve stof antibioticum nu gedaald met 69,0 procent. In de melkveehouderij, waar het antibioticumgebruik al relatief laag was, is het verbruik met 43 procent gedaald sinds 2009.
![Foto van Gineke Mons](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/77/694/gien_nov_2022.150x150.jpeg)
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: SDa