FrieslandCampina luistert naar de leden en past voorstel nieuwe ledenfinanciering aan
Jan Pieter Tanis, directeur coöperatieve zaken van FrieslandCampina, is tevreden over de dialoog met de leden. „Het is een complexe materie en het is belangrijk dat we het goed uitleggen aan de leden. Maar nog belangrijker is dat we luisteren naar de leden. Met de opgehaalde feedback hebben we het voorstel voor de ledenfinanciering aangepast, zodat het nog beter tegemoet komt aan de wensen van de leden en het de coöperatie mogelijkheden biedt het hoofd te bieden aan de uitdagingen van de toekomst.” De drie dilemma’s die de basis vormden voor het eerste voorstel voor een toekomstbestendige ledenfinanciering, zijnde: de verregaande scheefgroei van het ingebrachte kapitaal per geleverde kilo melk tussen de leden, de onbalans tussen vraag en aanbod naar ledenobligaties-vrij en het verbeteren van de ‘kwaliteit’ van het eigen vermogen, zijn ook in het aangepaste voorstel leidend.
Financiering leveringscertificaten
Met name de ingroeiers en bedrijfsopvolgers brachten in de ledendialoog naar voren dat alles bij elkaar optelt de financiële druk voor deze groep ondernemers groot is. Dit was voor FrieslandCampina aanleiding de wijze waarop ingroeiers en bedrijfsopvolgers hun leveringscertificaten kunnen financieren aan te passen. In het eerste voorstel konden deze ondernemers een rentedragende lening afsluiten met een looptijd van 10 jaar. In het aangepaste voorstel biedt FrieslandCampina in plaats van een rentedragende lening een renteloze uitgestelde betaling aan met een maximale looptijd van 12 jaar. Daarbij wordt de aflossing, de eerste 8 jaar, gekoppeld aan de contante nabetaling van FrieslandCampina. De hoogte van de nabetaling is bepalend voor de hoogte van de aflossing. Presteert FrieslandCampina goed, dan is de nabetaling en daarmee de aflossing hoog met een maximum van 1,25 cent per kilo melk. Heeft FrieslandCampina een slecht jaar dan valt de nabetaling en daarmee de aflossing lager uit. De prestaties van de onderneming zijn daardoor mede bepalend voor de looptijd van de lening. Het restant van de lening moet na 8 jaar lineair worden afgelost. De eerste 8 jaar lossen ondernemers alleen af uit de nabetaling en dat betekent dat zij de volledige garantieprijs van de melk beuren en kunnen benutten.
Balans
Vanaf het begin van de discussie over een nieuwe ledenfinanciering was het een uitdrukkelijk wens van de leden dat de onbalans op de interne markt bij het verhandelen van ledenobligaties vrij, coöperatief wordt opgelost. Dat wil zeggen dat de leden van de coöperatie een overschot aan ledenobligaties vrij samen opkopen en omzetten in ledenobligaties vast. Tijdens de ledenraadpleging vroegen verschillende leden zich echter wel af ‘Tot hoe ver we gaan met het coöperatief oplossen?’. FrieslandCampina stelt voor dat het opkopen van het overschot aan ledenobligaties vrij in twee aaneengesloten jaren maximaal drie keer plaats mag vinden. Met een maximum bedrag van 25 miljoen euro per handelsdag. Het stellen van een maximum voorkomt dat leden te zwaar belast worden door de verplichte opkoop van ledenobligaties vrij. Zodra het maximum van drie keer opkopen is bereikt, komt het bestuur van FrieslandCampina met alternatieve opties voor het opkopen van het overschot aan ledenobligaties vrij. Wat die opties zijn en wat dat betekent voor de ‘coöperatie oplossing’ wordt op dat moment met de leden besproken.
Tenslotte wil FrieslandCampina leden stimuleren het overschot aan vrije ledenobligaties bij de Rabobank, op het moment van ingaan van de nieuwe ledenfinanciering, zoveel mogelijk op te kopen. Leden die in juni, augustus of oktober ledenobligaties vrij kopen op de interne markt en deze gebruiken voor het financieren van hun leveringscertificaten krijgen van FrieslandCampina een contante premie uitbetaald van 2 procent van de aanschafwaarde.
Groeien in melk
Naast de ingroeiers en de bedrijfsopvolgers is er ook een groep melkveehouders die over voldoende ledenfinanciering beschikken en zich afvragen of er geen mogelijkheid gecreëerd kan worden voor het inzetten van ledenobligaties vast of vrij voor het verwerven van leveringscertificaten in de toekomst. In het oorspronkelijke voorstel kan dat namelijk alleen bij de eerste uitgifte van de leveringscertificaten. FrieslandCampina heeft een voorstel klaar liggen, waarmee aan deze wens tegemoet wordt gekomen, maar waarmee ook direct de druk op de interne markt toeneemt. Terwijl juist het oplossen van de onbalans op de interne markt één van de pijlers is van de nieuwe ledenfinanciering. Het bestuur stelt voor eventuele aanpassingen op dit gebied pas in september 2022 in stemming te brengen, om eerst beter zicht te krijgen op de (on)balans op de interne markt na invoering van de nieuwe ledenfinanciering. De aanpassing die klaar ligt, maakt het mogelijk voor leden om ledenobligaties vast aan te bieden op de interne markt van ledenobligaties vrij, om zo cash te generen voor de aankoop van leveringscertificaten.
Reserveringsbeleid
Het voorstel om de winstverdeling aan te passen riep gemengde reacties op bij de leden. Het bestuur kiest ervoor het huidige voorstel waarbij de winst voor 40 procent wordt uitgekeerd in de nabetaling en 60 procent gaat in de algemene reserve te handhaven.
Ledenconsultatie
Maandag 31 mei worden de aanpassingen middels een webcast voorgelegd aan de leden. Van 2 tot 15 juni organiseert FrieslandCampina extra online ledenbijeenkomsten en op 16 juni neemt de ledenraad een besluit over het wel of niet aannemen van het voorstel om te komen tot een toekomstbestendige ledenfinanciering. Op de vraag hoe zeker FrieslandCampina is over het aannemen van het voorstel door alle districten antwoord Tanis: „Heel zeker, met ophalen en verwerken van de feedback van de leden hebben we het plan echt beter gemaakt. Het gros van alle districten is blij met de manier waarop het voorstel tot stand is gekomen, ze zijn blij dat het bestuur goed geluisterd heeft en het voorstel op verschillende punten heeft aangepast. We zijn heel zelfverzekerd dat er goed gestemd gaat worden. Ik denk niet dat het een voorstel is waar 100 procent van de ledenraad voor zal stemmen, maar we zijn in vol vertrouwen dat we de benodigde twee derde meerderheid ruim zullen halen.”
Het volledige voorstel voor de nieuwe ledenfinanciering kunt u nalezen in de brochure van FrieslandCampina.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: FrieslandCampina