Mozzarellafabriek A-ware ‘redt’ Nederlandse kaasexport
Dit meldt Zuivelzicht op basis van cijfers van Annual Insight.
De totale exportvolume van Nederlandse kaas steeg in 2020 zelfs iets, met 1,2 procent naar 817.000 ton. Daarmee blijft ons land de grootste kaasexporteur van Europa. Duitsland wist 3 procent exportgroei te realiseren. Daartegenover verloren vooral Ierland (-9 procent) en Frankrijk (-4 procent) terrein.
Het aandeel geraspte kaas op de totale Nederlandse export van kazen daalde met 13 procent. Ook het aandeel Goudse (-4 procent) en Emmentaler (-5 procent) ging omlaag. De overige kazen wonnen terrein (+19 procent). Dit was vooral te danken aan de flinke groei van de mozzarella-export.
Volgens de analisten van Annual Insight is de invloed van de coronapandemie duidelijk merkbaar. Nederlandse Gouda is in veel landen een luxeproduct waardoor consumenten zoeken naar goedkopere alternatieven. Geraspte kaas wordt veel gebruikt in de horeca.