Twee sneden in één keer: 'Raak niet in paniek'
Zodra de draagkracht het toelaat, wordt er volgende week waarschijnlijk veel gras gemaaid. Voor een deel is dit de tweede snede. En dat is niet uitzonderlijk. Maar voor een groot deel van de veehouders moet de eerste snede nog van het land. En dat is wel bijzonder rond deze tijd van het jaar. Het gaat dan al snel over zes ton droge stof per hectare. Hier en daar is het gras al gaan liggen.
Extreem laag ruw eiwit
Piet Riemersma van adviesbedrijf Beterruwvoer ziet nog niet direct problemen met de kwaliteit van de eerste snede. „Zolang het gras nog niet bloeit, valt de voederwaarde nog wel mee. Alleen het eiwitgehalte is gekelderd. Het gras raakt steeds verder van het moment van bemesting af. Door de massale opbrengst krijg je dan een stuk verdunning. 120 gram ruw eiwit is geen uitzondering. Ik kom zelfs vers gras-analyses tegen van minder dan 100 gram ruw eiwit. Dan praat je overigens wel over kleigrond in de Flevopolder.
Wat kwaliteit betreft voorziet hij meer problemen met de tweede snede. „De bloeidatum komt wel in zicht. En die schuift nauwelijks mee op. In juni gaat het gras gewoon schieten. Het wordt dan wel heel krap om een tweede snede met niet al te veel bloeiwijze in te kuilen.”
Kort hakselen
Hakselen of zo kort mogelijk snijden en niet te droog inkuilen luidt het advies van de ruwvoeradviseur. „Het gewas bevat verhoudingsgewijs meer stengel en het is daardoor lastiger om alle lucht er uit te rijden. Hoe korter het gewas, hoe beter je het aan kan rijden. Streef naar een drogestofpercentage van ongeveer 35 procent. Dan weken de celwanden ook iets makkelijker in en komen de voedingstoffen beter vrij, wat zorgt voor een betere verteerbaarheid. Als de ondergrond nog nat is, is het ook niet verstandig om intensief te schudden. Dan sla je de verontreiniging er alleen maar in.”
Over het gebruik van een toevoegmiddel wil Riemersma weinig woorden kwijt. „Bij zo’n snede moet je niet willen bezuinigen op een inkuilmiddel. Met een zwaar gewas dat onderin niet goed wil drogen en waarop je volgende week ook nog een warm weer krijgt, zijn alle ingrediënten voor een grote populatie schimmels aanwezig. Let wel op de dosering. Je kuilt bijna twee sneden in één keer en daar moet de hoeveelheid middel op afgestemd zijn.”
Hoger maaien lastig
Hier en daar klinkt het advies om hoger te maaien, om hergroeivertraging tegen de gaan en minder stengel mee te maaien. Riemersma vindt het in theorie een goed advies, maar verwacht dat het in de praktijk lastig wordt. „Probeer maar eens zo’n pak gras hoger te maaien. Helemaal als het ook nog plat gaat liggen. Dan gaat de maaier stropen. Dat is op zich niet zo erg, maar het maait beslist niet mooi.”
Geen paniek
De valse start van het inkuilseizoen is voor veel veehouders even slikken. Toch hoeven ze volgens de ruwvoeradviseur niet direct in paniek te raken. „Er volgen meer snedes en de laatste jaren zien we ook heel goede najaarskuilen, waar de koeien prima op kunnen produceren. Door de komende snedes in te zetten op lichtere sneden met meer ruw eiwit, is er best nog wat te sturen.”